Tänk på detta om du blir arbetslös
Det kan vara förlamande att plötsligt stå utan jobb och försörjning. Med de här sju stegen skapar du dig en överblick över den ekonomiska delen av din situation. En känsla av kontroll kan göra att du mår litet bättre.
-
1. Anmäl dig som arbetslös redan dag ett
Redan din första dag som arbetslös ska du anmäla dig till arbetsförmedlingen och a-kassan. Innan du är anmäld som arbetssökande kan du inte få ut någon arbetslöshetsersättning.
Läs mer om de villkor som gäller just nu på arbetsformedlingen.se -
2. Ta reda på vad du måste göra för att få ersättning
Vad krävs av dig för att pengarna ska betalas ut? Förutom att du måste vara anmäld på arbetsförmedlingen ska du uppfylla de allmänna villkoren i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Det innebär att du ska kunna ta ett arbete minst tre timmar varje arbetsdag och minst sjutton timmar per vecka. Du måste ha avsikt att arbeta och det får inte finnas något hinder för det.
Tillsammans med arbetsförmedlingen gör du upp en handlingsplan som du ska följa. Och varje månad lämnar du en aktivitetsrapport. Dessutom ska du söka de jobb som föreslås för dig, komma på möten, vara tillgänglig på telefon och e-post.
Läs mer på arbetsformedlingen.se -
3. Vad står det i ditt uppsägningsavtal?
Ta reda på när din sista lön betalas ut. Vissa typer av avtal innebär att lönen fortsätter att betalas ut under flera månader oberoende av om du får ett nytt jobb under tiden eller inte.
Har du tur så kanske du också har rätt till rådgivning eller hjälp med att hitta ett nytt jobb. Eller kanske en arbetsfri uppsägningsperiod som gör att du behåller lönen och har tid på dig att i lugn och ro hitta en ny anställning. -
4. Se över dina intäktsmöjligheter
Ta reda på vad som händer om du inte får ett nytt jobb innan din lön slutar att betalas ut. En minskad inkomst kanske gör att du blir berättigad till olika typer av bidrag förutom arbetslöshetsersättningen? På Försäkringskassans hemsida kan du läsa mer om aktivitetsersättning och utvecklingsersättning som du kan få del av beroende på bland annat hur gammal du är och om du är inskriven i en a-kassa.
Med en inkomstförsäkring som kanske ingår om du är fackligt ansluten får du ett bra tillskott till a-kassan. Ofta innebär det att du kan få ut cirka 80 procent av din ersättningsgrundande inkomst.
Läs mer på forsakringskassan.se -
5. Anpassa budgeten
Ta itu med att anpassa mun efter matsäcken. Att bli arbetslös innebär för de flesta mindre pengar att röra sig med. Och det finns oftast en hel del man kan göra för att strama till sin budget.
Guide: Arbetslös – så räddar du ekonomin -
6. Pension och försäkringar – vad händer nu?
När du blir arbetslös så slutar inbetalningarna till din pensionsavsättning att göras samtidigt som lönen upphör. Ta därför reda på om eventuella försäkringar som kanske varit knutna till pensionen slutar att gälla när inbetalningen upphör. Det kan vara exempelvis livförsäkringar och efterlevandeskydd som påverkas.
Om du betalar till ett privat pensionssparande så fortsätter det om du inte vill göra ett uppehåll för att frigöra mer pengar. Hör med ditt försäkringsbolag om du kan göra ett sådant uppehåll utan att mista försäkringarna.Se över pension och försäkringar
Livförsäkring och efterlevandeskydd är ofta knutna till pensionssparandet. Om du gör en paus i premieinbetalningen kan det påverka vad försäkringarna omfattar. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller. Ta kontakt så hjälper vi dig med det.
Boka ett möte -
7. Gör en skattejämkning
Se till att göra en jämkning av skatten så fort som möjligt så att du inte behöver ligga ute med pengar i onödan. Och tänk på att ändra tillbaka om du får ett arbete så slipper du att betala restskatt året därpå.
Läs mer om skattejämkning på skatteverket.se