Ett riktigt bra år för kunderna i Aktiv Kapitalportfölj – så kan 2024 sammanfattas. 

Alla riskprofiler gav positiv avkastning under det gångna året, då framför allt en stark utveckling för aktier bidrog positivt. Därför är det också kunder med högst risk och därmed en hög andel aktier i portföljen som också har fått högst avkastning.

Även obligationer bidrog positivt till avkastningen i portföljerna under 2024, och det gäller såväl svenska obligationer som internationella företagsobligationer och obligationer på tillväxtmarknader.

Majoriteten av våra investeringslösningar levererade även en högre avkastning än jämförelseindexet (benchmark) mot vilket vi kontinuerligt mäter avkastningen.

Blickar vi framåt ser det ut att finnas goda förutsättningar för att även 2025 ska bli ett bra år för investerare. 

Riskspridning lönade sig igen
Generellt har vi stort fokus på riskspridning i våra investeringslösningar och det visade sig än en gång ge gott resultat under det gångna året.

Exempelvis var avkastningen på amerikanska aktier under 2024 cirka 25 procentenheter högre än avkastningen på svenska aktier, och det gynnade kunderna i våra investeringslösningar. Amerikanska aktier utgör nämligen en betydande del av våra portföljer, även om vi förstås också har svenska aktier i våra investeringslösningar. De utgör dock en mindre andel. Att den svenska kronan försvagades, framför allt mot dollarn, bidrog också positivt till avkastningen på globala aktier.  
 
Inom räntebärande var det bland annat obligationer på tillväxtmarknader som gav högst avkastning. 

AKTIV KAPITALPORTFÖLJ: Allokeringsförändringar under kvartal 4 2024


Oktober: Säljer obligationer, köper amerikanska aktier

  • Vi minskar risken i portföljerna genom att sälja globala aktier och köpa svenska obligationer. Vår riskprognos har stigit, samtidigt som avkastningsförväntningarna för globala aktier förblir oförändrade. Det gör att de riskjusterade avkastningsförväntningarna har minskat på kort sikt. Den högre aktievikten i början av året byggde på en förväntan om att den amerikanska ekonomin skulle överraska marknaden positivt. Nu finns inte samma utrymme för positiva överraskningar, samtidigt som det stundande presidentvalet gör att osäkerheten ökar. På längre sikt är dock förutsättningarna för aktier alltjämt goda. Fortsatt global tillväxt, tillsammans med centralbankernas räntesänkningar, bör ge stöd åt aktiemarknaden.

November: Säljer aktier, köper obligationer

  • Vi ökar aktievikten i portföljerna genom att sälja svenska obligationer och köpa amerikanska aktier. Vi tog ner aktierisken inför det amerikanska valet, då osäkerheten kring valresultatet bidrog till högre volatilitet på börserna. Efter att det stod klart att Donald Trump blev USA:s nya president har valde vi att öka risken igen, med fokus på amerikanska aktier. Trump väntas föra en politik med höjda tullar, skattelättnader och minskade regleringar. På kort sikt bör det gynna amerikanska aktier, framför europeiska och tillväxtmarknadsaktier.

USA utmärkte sig under 2024
Att 2024 var ett bra år för globala aktier berodde framför allt på USA. Amerikanska aktier hörde till de som gick bäst under året – med stöd av en överraskande stark ekonomisk tillväxt i landet, samt en hög avkastning på teknikaktier som väger tungt aktieindex. I USA finns flera av världens största teknikföretag som Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia och Tesla, vars aktier utvecklades väl under fjolåret.

Amerikanska aktier fick dessutom ytterligare medvind mot slutet av året när Donald Trump valdes till ny president i USA, och både senaten och representanthuset dessutom fick en republikansk majoritet. Donald Trump anses generellt vara en näringslivsvänlig president med fokus på att stötta tillväxt och börser med lägre bolagsskatter och minskade regleringar.

Goda förutsättningar inför 2025
Blickar vi framåt ser det ut att finnas goda förutsättningar för att även 2025 ska bli ett bra år för investerare. 

Den globala konjunkturen befinner sig i ett bra utgångsläge. Arbetsmarknaderna är starka med låg arbetslöshet i både Europa och USA vilket stöttar tillväxt och bolagsvinster. Inflationen är under kontroll, och sakta men säkert på väg ner. Det gjorde att centralbankerna i västvärlden kunde börja sänka räntorna redan under 2024. I år väntar vi oss fortsatta räntesänkningar, framför allt i Europa där ekonomin är i behov av stöttning. 

USA väntas förbli den viktigaste motorn i världsekonomin även i år. Under de senaste åren har USA spelat i en helt egen liga där ekonomin befunnit sig i högkonjunktur samtidigt som både Europa och Kina kämpat med svag tillväxt. Donald Trumps valseger väntas ge den amerikanska ekonomin ytterligare medvind. Därför ser vi goda förutsättningar för att amerikanska aktier ska kunna utvecklas väl även under 2025. 

Trumps politik saknar inte risker
Det finns dock en baksida av myntet när det gäller effekterna av Donald Trumps förväntade politik. Om han bestämmer sig för att gå hårt fram med omfattande tullar på varor från Kina, Europa och andra delar av världen, så kan det leda till ökad oro på både aktie- och räntemarknaden. Det är inte vårt huvudscenario, men definitivt en risk att ta i beaktande. 

Donald Trump kommer att vara en nyckelperson för den globala ekonomin och de finansiella marknaderna under det kommande året. Den stora frågan är hur mycket som är hot och förhandlingstaktik, och hur stor del av hans utspel som faktiskt kommer att bli verklighet. Detta väntar vi oss blir ett återkommande tema under 2025 – och något vi löpande kommer att fokusera på i förvaltningen av dina investeringar. 


Foto: Scott Olson/AFP/Ritzau Scanpix.

FRISKRIVNINGSKLAUSUL: Kom alltid ihåg risken som investerare
Utgångspunkten för den här publikationen är Danske Banks förväntningar på makroekonomin och finansmarknaderna. Om utvecklingen skiljer sig från våra förväntningar kan det påverka avkastningen på en investering negativt och leda till förluster. Danske Bank har endast tagit fram det här materialet i informationssyfte och materialet ska inte ses som investeringsrådgivning. Tala alltid med en rådgivare om du överväger att investera efter att ha läst det här materialet och ta reda på om investeringen passar din investeringsprofil, t.ex. risktolerans, placeringshorisont och förmåga att hantera förluster.