Investera företagets pengar - vad är bäst?

Har bolaget gått med vinst? Istället för att låta pengarna ligga kvar i företaget kan det vara en god idé att göra smarta investeringar för att få företagets pengar att växa. Ta del av vår guide med 5 vanliga sätt att investera företagets pengar.

1. Investera i aktier

Aktier, eller andra typer av värdepapper, är en placering som passar de som har ett intresse och kunskap kring finansmarknaden. I regel bör man vara rätt aktiv och beredd att ta en förhållandevis hög risk, jämfört med andra placeringsformer. Men med en hög risk finns även möjligheten få en högre avkastning på investeringen.

Ett aktiebolag kan öppna en aktiedepå i företagets namn för att därefter investera företagets pengar. En investering av företagets pengar i aktier innebär att man köper en ägarandel i ett aktiebolag. Avkastningen kommer då ske antingen i form av aktieutdelning eller genom värdeökning om aktien stiger i pris. I och med att aktier anses vara en investering med hög risk är det en god idé att investera företagets pengar i olika aktier och branscher, och därmed sprida risken. Kom ihåg att du som företagare behöver en LEI-kod för att handla med aktier. Den fungerar som en identiferingskod när du handlar värdepapper vid depå i företagets namn (krävs ej vid kapitalfärsäkring).

Läs mer om värdepapper

2. Investera i fonder

Fonder är ett smidigt och flexibelt sätt att investera företagets pengar. När man investerar företagets pengar i fonder gör man även det via en aktie- och fonddepå. Till skillnad från aktier, som bara är ett enda värdepapper, är fonder en samling med flera olika värdepapper som huvudsakligen kan bestå av aktier, obligation och valutor. När man investerar i fonder investerar man i flera olika bolag och blir indirekt delägare i många olika företag. Jämför man fonder och aktier kan man förenklat säga att man med fonder sprider ut sina risker i flera bolag utan att själv behöva kunna lika mycket om bolagen man investerar i. Med andra ord kräver fonder inte lika mycket kunskap och engagemang som aktier.

Läs mer om fonder

3. Investera i kapitalförsäkring

Ett annat alternativ är att öppna en kapitalförsäkring och placera överskottet där. Det fungerar ungefär som ett investeringssparkonto (ISK). Den största skillnaden är att kapitalförsäkringen schablonbeskattas. Istället för att betala eventuell vinstskatt betalar man en avkastningsskatt som baseras på kapitalförsäkringens värde den 1 januari varje år, inklusive de insättningar man gör till kontot under året.

Fördelen med kapitalförsäkring är att man varken behöver bokföra köp eller försäljningar som sker inom kapitalförsäkringen. Om pengarna ökar i värde behöver man som företag varken betala vinstskatt vid försäljning eller fondskatt, som vid depå. Det innebär att du heller inte behöver deklarera affärerna som sker inom kapitalförsäkringen, eftersom du överför redan skattade pengar till kapitalförsäkringen och bokför dessa som tillgångar i bolaget.

Denna sparform passar de som vill investera i minst 12 månader och framåt.

Läs mer om kapitalförsäkring

4. Investera i tjänstepension

För mindre bolag, till exempel en egenföretagare eller enskild firma, som inte har lika stort kapitalbehov kan det vara en god idé att lägga överskottet i sin egen pension. Det kan man göra genom att höja upp sin tjänstepension och på så sätt investera företagets pengar i sin egen framtid.

Läs mer om tjänstepenion

5. Återinvestera i bolaget

Sist men inte minst kan företaget välja att placera pengarna i ett sparkonto så att pengarna finns åtkomliga, eller återinvestera pengarna i bolaget. Det kan handla om att man vill expandera bolaget och få företaget att växa sig större, men det innebär förstås också mer jobb för dig som företagsägare.

Vi hjälper dig att investera

Låt pengarna göra jobbet. Läs mer om våra olika placeringsformer och boka in en rådgivning med en av våra experter.


Vårt utbud Kontakta oss

Relaterat


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.