– Våra kunder kör ofta tunga anläggningsmaskiner och är i dagsläget väldigt beroende av diesel. Det görs tester med vätgas men i dag är det inte ett fungerande alternativ och infrastrukturen för eldrivna större maskiner är heller inte helt på plats, säger Richard Roos, ekonomichef på Sundahls. 

Sundahls har huvudkontor i Växjö och är ett av Sveriges största privata maskinhandelsföretag inom entreprenad, skog, lantbruk, park och trädgårdsmaskiner. Sundahls och Danske Bank har sedan många år ett nära samarbete inom ett flertal områden.

Stor osäkerhet kring teknikval
Som alla andra pratar Richard om en hållbar omställning med sina kunder. Det finns ett intresse men eftersom tekniken inte är på plats är osäkerheten stor. 

En mindre entreprenadmaskin på 1,5 ton har cirka sex timmars driftstid på el och sedan måste den tillbaka för att ladda. Vätgas har fördelar men också utmaningar med påfyllningen eftersom det då behövs tankar för vätgas på samma sätt som för diesel. 

Eldrift fungerar för persontransporter och småmaskiner som är mer stationära. Eldrivna servicefordon kan täcka mindre områden men har ännu inte tillräcklig räckvidd för större ytor.

Men det finns saker som går åt rätt håll. 

– Jag ser spännande miljösatsningar där lantbrukare nu byter ut sina befintliga anläggningar för foderhantering mot eldrivna. Där laddas ett batteri med hjälp av solceller och sedan kan utfordringen skötas dygnet runt, berättar Richard.

Flexibel finansiering lockar allt fler
Trenden inom lantbruket går mot allt större enheter och större maskinparker samtidigt som antalet små lantbrukare minskar. Många delar både maskiner och investeringar med varandra – och när maskinerna blir dyrare ökar intresset för flexibla lån. 

Förutom alla tekniska frågor hjälper därför Sundahls kunder med finansiering via Danske Bank. Då har man tillgång till en enkel process för sin kreditansökan och ett stort antal experter i banken som kan hantera mer komplexa frågor.

– Enstaka kunder betalar kontant men merparten vill ha flexibla lösningar på avbetalning under cirka 6-8 år. Kunderna vill äga maskinerna i 3-4 år innan det är dags att byta till mer effektiva och bränslesnåla maskiner, kommenterar Niels Jörgen Larsen, ansvarig för Danske Finans i Sverige.

Läs mer om olika finansieringslösningar i en hållbar omställning.

Ta del av fler artiklar och tips från experter.

Kontakt

Bli kontaktad för mer information om objektsfinansiering, leasing och avbetalning på företagets utrustning.

Bli kontaktad