Om du blir utsatt för IT-bedrägeri

Reagera alltid omedelbart om ni har blivit utsatta för ett bedrägeri. Ett snabbt agerande kan bidra till att begränsa förluster och skador.

Kontakta företagets IT-ansvariga eller IT-avdelning, se till att de vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder och eventuellt stänger ner ert system.

Utsatt för IT-bedrägeri?

 • Har företagets kort- eller kontoinformation lämnats ut till obehöriga?

  Om någon obehörig har fått tag i era konto- eller kortuppgifter ska du omedelbart kontakta oss på 0752-48 49 30.

  Du kan även reklamera en betalning direkt via District.

 • Har du fått falska e-postmeddelanden eller sms?

  Falska e-post- och sms-meddelanden kan ha ett opersonligt tilltal och innehålla många stavfel. Ibland kan man också se på avsändarens domännamn att bokstäver har kastats om eller bytts ut så att avsändarnamnet inte stämmer. I stället för danskebank.se kan det till exempel stå ”danskkebank.se” eller ”danskebank.cn”, och i sms kan länkarna vara obegripliga eller förkortade, som i ”bit.ly”. Men skickliga bedragare kan också skicka falska e-postmeddelanden eller sms med till synes korrekta domännamn.

  • Radera e-post- eller sms-meddelandet utan att svara på det.
  • Klicka aldrig på länkar.
  • Uppge aldrig konfidentiell eller personlig information.

  Ser det ut som om Danske Bank är avsändare?

  Om Danske Bank står som e-post- eller sms-meddelandets avsändare, eller om meddelandet ser ut att komma från Danske Bank, ser vi gärna att du anmäler bedrägeriförsöket. Då ser vi till att den falska webbsidan tas bort, vilket innebär att du hjälper till att skydda andra.

  Du kan anmäla bedrägeriförsöket genom att vidarebefordra e-postmeddelandet eller skicka en skärmbild av sms-meddelandet till phishingmails@danskebank.se.

 • Om du vill polisanmäla bedrägeriförsök

  Som företag är ni inte skyldiga att polisanmäla försök till IT-bedrägeri men genom att polisanmäla bidrar ni till att skapa överblick över angreppets omfattning och förebygga bedrägeriförsök på lång sikt. Om ni vill polisanmäla bedrägeriförsök, hjälper vi gärna till. Kontakta oss på 0752-48 49 30. Ni kan också kontakta polisen direkt på 114 14 eller genom att registrera en anmälan på polisen.se.

Relaterat innehåll


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.