Nätfiske och smishing är falska e-postmeddelanden och sms som försöker lura mottagaren att ge åtkomst till konton eller avslöja användarnamn, lösenord eller annan konfidentiell information. De falska e-postmeddelandena eller textmeddelandena ser ofta ut att ha skickats från en legitim källa eller ett företag, till exempel Danske Bank. Meddelandet innehåller ofta en inbjudan att klicka på en länk eller öppna en bilaga.
- Danske Bank eller andra betrodda offentliga myndigheter och organisationer kommer bara att be dig att skicka konfidentiell information via en säker kanal. På Danske Bank rekommenderar vi till exempel alltid kommunikation via eBanking eller District.
- Banker och andra betrodda offentliga myndigheter eller organisationer ber aldrig om PIN-koder, lösenord eller begär kontroll över din dator eller mobila enhet.
- Om du får ett oväntat e-postmeddelande eller sms ska du aldrig klicka på länkar eller öppna filer utan att ha läst e-postmeddelandet noggrant för att verifiera dess äkthet.
- Språket i falska e-postmeddelanden och textmeddelanden kan vara direkt och opersonligt, och det kan finnas små avvikelser i avsändarens domännamn (till exempel danskkebank.se istället för danskebank.se).
- Vissa bedragare använder en teknik som kallas ”spoofing” – de förfalskar avsändarinformationen som du ser på din dator eller mobila enhet för att dölja sin egen identitet och därmed ge intrycket att det falska e-postmeddelandet eller textmeddelandet är äkta.
- Om du är osäker på äktheten hos ett e-postmeddelande eller textmeddelande, kontakta avsändaren direkt på det telefonnummer du normalt skulle använda – använd inte numret i e-postmeddelandet eller textmeddelandet.
- Om du misstänker att du har fått ett falskt e-postmeddelande eller sms ska du vidarebefordra det till phishingmails@danskebank.se.
Exempel: En dag får Martin från marknadsavdelningen i GreatCampaigns Ltd ett sms som verkar vara från DHL. Martin förväntar sig leverans av ett paket för en kommande kampanj, och meddelandet säger att han ska klicka på en länk och betala 1 SEK för att ta emot paketet. Genom att öppna den skadliga länken har Martin gett bedragaren tillgång till att göra flera överföringar från företagets konto. GreatCampaigns Ltd är nu offer för ett smishingangrepp.