– Att trycka ner pensionsfrågan på agendan är en vanlig miss som kan få trista konsekvenser, säger Anders Gullesjö, affärsområdeschef på Danske Bank.

Enligt Pensionsmyndigheten har ungefär nio av tio anställda tjänstepension, men du som driver eget företag måste själv ansvara för detta. Tyvärr är det lätt att göra misstag som får konsekvenser för din framtida ekonomi. Här berättar Anders Gullesjö på Danske Bank om några av de vanligaste.

 1. Du börjar sätta av pengar för sent
  Ju tidigare du börjar sätta av till din pension desto bättre. Men kom ihåg att det aldrig är för sent att börja. 
  – Tidsfaktorn är extremt viktig när det kommer till pensionen – varje missat år slår hårt mot pensionen. Det är svårt att kompensera senare för den tid man missat och att börja sätta av för sent blir en jobbig hävstång. Vårt viktigaste råd till våra företagskunder är därför att börja sätta av till pensionen tidigt i karriären, säger Anders Gullesjö. 
 2. Du kompenserar för lite
  Hur mycket man ska sätta av för att kompensera den uteblivna tjänstepensionen är en vanlig fråga från företagare. Svaret då? En bra tumregel är att spara cirka 4,5 procent av din lön.
  – Man ska alltid se till att man minst har de förmåner man har som vanlig anställd. 4,5 procent motsvarar ungefär tjänstepensionen i de vanliga kollektivavtalen. 
 3. Du tar ut en för låg lön
  Det kan vara frestande att konsolidera ditt bolag genom att ta ut en låg lön men du bör komma ihåg att den allmänna pensionen baseras på ditt löneuttag. Så ta ut en marknadsmässig lön. Du maximerar din allmänna pension genom att ta ut en lön på 42 031 kronor per månad, vilket är det övre inkomsttaket för pensionsrätten 2018.
 4. Skippar att se över företagets pensionslösningar
  I en Sifo-undersökning svarar lite drygt hälften att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen en arbetsgivare kan erbjuda. Har du flera anställda kan du genom att se över företagets pensionslösningar påverka framtiden för dig och dina medarbetare och också höja arbetsplatsens attraktionsvärde när det gäller att anställa och behålla personal.
  – Tjänstepension börjar segla upp som en viktig faktor när man letar efter en ny arbetsgivare. Fruktkorg, friskvårdsbidrag och rikskuponger är inte lika viktigt längre.
 5. Missar det avdragsgilla sparandet
  Du vet väl att du som är företagare får göra avdrag i deklarationen på upp till 35 procent av din lön för sparande i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto? Avdraget får uppgå till högst 455 000 kronor (2018).

Danske Bank hjälper företag med pensionen

Behöver ditt företag hjälp att ta ett helhetsgrepp på pensionen? Vår samarbetspartner Futur Pension erbjuder pensions- och försäkringslösningar som passar alla företag, både med och utan kollektivavtal.

– Pensionsspecialisterna hjälper dig att hitta rätt upplägg för dig och dina medarbetare. Som arbetsgivare är det av största vikt att ta ansvar för att både medarbetarna, och du själv som företagare, har rätt pensionslösning och försäkringsskydd vid sjukdom, olycksfall eller vid dödsfall. Det hjälper vi dig med. Futur Pension har lösningar för att växla lön eller bonus mot en tjänstepension, samt koncept för de som tjänar över tio inkomstbasbelopp per år – tiotaggare.

FAKTA: Danske Bank Företag

Danske Bank är en attraktiv partner att utveckla dina affärer med och har alltifrån små startups till globala institutioner som kunder. Här är några av tjänsterna du får.

För enmans- och mindre företag

 •  Innovativa digitala lösningar och tjänster för ett enkelt och smart företagande.
 • Digitala möten med rådgivare när det passar dig.
 • Integration mot olika ekonomisystem för att förenkla bokföring och redovisning.
 • Tillgång till rådgivare och experter som kan småföretag.
  För små- och medelstora företag
 •  Rådgivning med hjälp av specialister för att fatta rätt beslut, t.ex. när ditt företag ska expandera nationellt, internationellt eller byta ägare etc.
 • Tjänster kring bl.a. likviditetsstyrning - för säkerställa att du ha pengar till hands på rätt konto, i rätt valuta, vid rätt tidpunkt.