Du förbereder dig för att få en ny ägare till ditt företag

Om du har bestämt dig för att du ska ha en ny ägare till ditt företag är det en rad steg du måste igenom. Det kräver juridisk och ekonomisk rådgivning.

 • 1. Ett omfattande projekt


  Förberedelserna inför att överlåta verksamheten innefattar juridisk rådgivning och en uppdaterad översikt över både privatekonomin och företagets ekonomi. 

  Om du inte är redo för en ny ägare till företaget ännu, utan bara vill vara förberedd bör du läsa denna guide till fasen innan det faktiskt kommer att ske.
 • 2. Ordna det juridiska

  När ditt företag ska byta ägare måste du ha ordning på det juridiska. Vilka juridiska skyldigheter har företaget i förhållande till leverantörer, kunder och eventuella partner och hur ser företagets ägarförhållanden ut?

  Det är också en bra idé att se till att även de privatjuridiska förhållandena är ordnade. Måste äktenskapsförord och testamentet uppdateras? Hur ser skattesituationen ut?

  Då kan du behöva anlita en bra jurist.
 • 3. Fastställ företagets värde och inled överlåtelseprocessen

  Oavsett om du ska överlåta företaget till en familjemedlem, sälja till en befintlig medarbetare eller en extern part måste företaget värderas. Då behöver du anlita en specialist för detta.

  Om företaget ska säljas till en extern part måste potentiella köpare identifieras och säljmaterial, samt en plan för försäljning och marknadsföring, förberedas. Det kan en specialist på företagsförsäljningar eller vissa revisorer hjälpa dig med.
 • 4. Uppdatering av den privatekonomiska planen

  När du tagit konkreta steg mot att genomföra ägarbytet måste du ha en uppdaterad privatekonomisk plan, och förstå vad de olika möjligheterna att avyttra verksamheten betyder för den. Det kan din bank hjälpa dig med.

  Detta steg hänger nära samman med följande steg, som innebär att företaget ska värderas, eftersom det har en avgörande betydelse för dina privatekonomiska möjligheter.

Relaterat innehåll


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.