Sänkt aktiekapital till 25 000 kr för företag

Från och med den 1 januari 2020 sänks kravet på aktiekapital till 25 000 kr för privata företag. Men vad innebär det och hur påverkar det ett befintligt eller nytt aktiebolag? Vi guidar dig!

Vad är aktiekapital?

Aktiekapital är det kapital som aktieägarna investerar när aktiebolaget bildas. Aktieägarna har ett begränsat ansvar, och de riskerar endast det insatta kapitalet. I utbyte mot aktiekapitalet får ägarna aktier som bevis för ägarinnehavet i bolaget. Aktiekapitalet består i regel av kontanter men kan även vara egendom som kan användas i verksamheten (apportegendom).

Förslaget om sänkt aktiekapital - vad innebär det?

Den 1 januari 2020 gick beslutet om sänkt aktiekapital i lås. Tidigare har privata företag behövt ett aktiekapital på 50 000 kr, vilket nu är ändrat till 25 000 kr.

Genom att sänka kravet är Sverige närmare andra EU-länders krav på aktiekapital vid nystartade aktiebolag. Förslaget öppnar även upp för fler att starta eget och på så sätt bidra till ekonomisk tillväxt i landet. Inte minst underlättar det för tjänstesektorn som i regel kräver lägre kapital för att få igång verksamheten.

Du som har ett befintligt aktiebolag

Som ett befintligt aktiebolag kan du från och med 1 januari 2020 välja att sänka ditt aktiekapital till 25 000 kr. I övrigt är det inget som ändrats i samband med det justerade kravet.

Du som vill starta aktiebolag

Vill du starta aktiebolag? Kom ihåg att det nya kravet på aktiekapital på 25 000 kr gäller privata företag som bildats och registrerats den 1 januari 2020 eller senare. Om företaget bildades innan dess gäller det tidigare kravet på aktiekapital, det vill säga minst 50 000 kr. Ett bra första steg att ta när du skall starta ditt bolag är att besöka bolagsverket/verksam.se för en tydlig beskrivning av processen kring att starta ett bolag eller läs vår guide starta eget.

Vad händer när aktiekapitalet är på plats? När aktiekapitalet har betalats in till banken, utfärdar banken ett likvidintyg som bekräftar att inbetalningen avser aktiekapital. När det är klart ska intyget skickas in till Bolagsverket.

Få ditt aktiebolag att växa!

Är du redo att få ditt aktiebolag att växa? Då kan ett företagslån vara lösningen till att ta verksamheten till nästa nivå. Våra rådgivare ser gärna över företagets ekonomi för att hitta potentiella finansieringslösningar som passar företagets planer, på både kort och lång sikt.

Våra företagslån

Förverkliga era företagsdrömmar med våra företagslån. Läs mer och boka in möte med våra rådgivare.


Mer om företagslån

Relaterat


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.