Hur fungerar förmånsvärde för tjänstebil?

Går du i tankarna att erbjuda tjänstebil till dina anställda, men vet inte vad förmånsvärde för tjänstebil innebär och hur det påverkar företaget? I denna guide reder vi ut vanliga frågor.

Vad är förmånsvärde?

Om du som arbetsgivare erbjuder anställda möjligheten att få bruka sin tjänstebil privat tillkommer ett så kallat förmånsvärde för bilen. Förmånsvärdet är ett schablonbelopp baserat på bilens värde.

Förmånsvärdet för olika typer av tjänstebilar

Det är lätt att bli förvirrad av skillnaden mellan förmånsbil och servicebil. Båda går under benämningen tjänstebil, men de ger dina anställda olika villkor. Låt oss reda ut begreppen.

Förmånsbil

Förmånsbil innebär att den anställde har rätt att använda sin tjänstebil privat och då tillkommer ett förmånsvärde för tjänstebilen som den anställde själv betalar skatt på varje månad. Du som arbetsgivare ska i detta fall betala en arbetsgivaravgift samt göra skatteavdrag på förmånen.

Servicebil

Servicebil avser tjänstebilar som enbart ska användas i tjänst av den anställde. Den här typen av bilar är ofta specialinredda med verktyg och utrustning för att den anställde ska kunna utför sitt arbete. Det tillkommer ingen bilförmån för servicebilar, förutsatt att bilen inte används privat vid mer än 10 tillfällen och max 100 mil per år. Med servicebil behöver du som arbetsgivare inte betala arbetsgivaravgift och inte heller göra något skatteavdrag.

Hur beräknar man förmånsvärdet på tjänstebilen?

På Skatteverkets webbplats kan du enkelt räkna ut förmånsvärdet för varje enskild tjänstebil, per månad och år. Men ha gärna i åtanke att vissa faktorer påverkar summan i beräkningen.

Till exempel:

  • Basbeloppet och bilens modell
  • Tillägg av extrautrustning som inte ingår i baspriset på bilen, såsom motorvärmare eller inbyggd GPS
  • Fordonsskatten (gäller bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som har tagits i trafik första gången den 1 juli 2018 eller senare)
  • Om den anställda kör minst 3 000 mil per år i tjänsten kan du sätta ned förmånsvärdet med 75 %
  • Om bilen är en miljöbil kan förmånsvärdet reduceras.
  • Trängselskatt vid privat körning (såsom till och från jobbet) är också en skattepliktig förmån som tillkommer

 

Påverkas dina anställdas löner av en förmånsbil?

Ja, dina anställdas löner påverkas av en förmånsbil, men hur? Den anställde blir skyldig att betala skatt på förmånsvärdet av tjänstebilen. Det sker genom att förmånen läggs på bruttolönen och därefter skattar den anställde på den totala summan.

Räkneexempel:

Bruttolön: 40 000 kr
Bilförmån: 4 000 kr
Skatt: 30 %
Arbetsgivaravgift: 31,42 %

Preliminärskatten beräknas på totalersättningen 44 000 kr (40 000 kr + 4000 kr) vilket blir ett skatteavdrag på 13 200 kr. Hade man inte räknat med bilförmånen så hade den anställde enbart betalat 12 000 kr i skatt. Det innebär i att den anställde får en högre bruttoersättning men lägre nettolön än om den inte hade haft sin tjänstebil.

Du som arbetsgivare betalar arbetsgivaravgifter på 31,42 % * (40 000 kr + 4 000 kr ) = 13 825 kr.

Är det lägre förmånsvärde på en miljövänlig bil?

Ja! Att erbjuda ett miljövänligt alternativ är både skonsamt för miljön och plånboken. Som arbetsgivare kan du nämligen sätta ner förmånsvärdet på tjänstebilen om du erbjuder en miljöbil, men kom ihåg att olika miljöbilar har olika regler.

Elbil eller laddhybrid

Om bilen kan laddas från elnätet sätts priset på tjänstebilen först ned till ett pris som är jämförbart med en tjänstebil som helt körs på fossila bränslen och därefter med ytterligare 40 % (dock som mest 10 000 kr).

Etanolbil eller elhybrid

Om du väljer att erbjuda dina anställda en etanolbil eller elhybrid som inte kan laddas från elnätet, reduceras priset till ett som är jämförbart med en bil som körs på 100 % fossila bränslen.

Dags för nya tjänstebilar?

Med över 20 års erfarenhet av bilfinansiering för företag hittar vi den bästa lösningen för er, oavsett om ni har behov för 1 eller 500 bilar.


Företagsleasing   Bilfinansiering

Relaterat


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.