När Mikael Gustafsson började sin karriär i finansbranschen som aktiemäklare i Göteborg på 90-talet var det inte ovanligt att kunder besökte kontoret, tog en nummerlapp och sedan köpte aktier direkt över disk.
Sedan dess har mycket hänt. Digitaliseringen har revolutionerat finansbranschen vilket betyder att både handel och rådgivning nu sker på ett snabbare och enklare sätt. Intresset för investeringar har ökat och antalet fonder och aktier har blivit fler.
Idag är Mikael Gustafsson chef för kapitalförvaltning på Danske Bank Sverige. Det innebär att han leder arbetet med att förvalta kundernas portföljer inom Danske Bank Private Banking som riktar sig till kunder med mer än 10 miljoner kronor i förvaltat kapital.
– Mycket har förändrats i branschen men det är fortfarande kontakten med kunderna och förtroendet som är viktigast. Det var avgörande då och är avgörande än idag. Vi är en av Nordens största kapitalförvaltare och våra förvaltningslösningar presterar väldigt väl jämfört med sina jämförelseindex. En fördel är Danske Banks kvalitativa analys på nordiska aktier och räntor och när det gäller analyser utanför Norden anlitar vi Bank of America, säger han.
Efter många år i finansbranschen har Mikael Gustafsson stor erfarenhet och han känner fortfarande ett stort engagemang.
– Jag har alltid gillat att ”nörda” ner mig i aktier, bolag och investeringsteorier. Att bygga en välbalanserad och effektiv portfölj är alltid lika roligt.
En grundbult är att arbeta med portföljteori, vilket innebär att maximera avkastningen för en risknivå genom att kombinera olika typer av tillgångar. Ju bredare palett man har att måla med, desto bättre. Där har förvaltarna hjälp av att Danske Bank kan handla med alla noterade instrument på över 100 börser världen över.
Mikael Gustafsson är därför väldigt nöjd med att hans och kollegornas verktygslåda sedan oktober har blivit ännu större i och med Danske Banks lansering i Sverige av två noterade fonder som handlas månadsvis, en för Private Equity och en för Private Credit.
– Aktier och räntor ger visserligen bra riskspridning, men om man lägger till investeringar i onoterade bolag blir den ännu bättre. Breddar man sin portfölj finns potential för högre avkastning till en likvärdig risk.
Private Equity-fonden fokuserar på att identifiera och investera i lovande företag som ännu inte är börsnoterade. Det ger möjlighet att vara med på bolagets tillväxtresa från ett tidigt skede. Private Credit-fonden ger möjlighet att investera i onoterade lån vilket kan ge en stabil avkastning även i mer osäkra ekonomiska tider.
Investeringar i onoterade bolag har traditionellt varit svåråtkomliga för de flesta investerare. De har ofta krävt stora investeringsbelopp och ett eget nätverk. Det finns heller inga garantier för att man kan köpa eller sälja när man vill. Fonderna som Danske Banks nu lanserar på den svenska marknaden är semi-likvida, vilket innebär att de handlas månadsvis vid köp och kvartalsvis vid försäljning.
– För oss förvaltare som brinner för portföljteori blir arbetet mer spännande när vi får fler dimensioner att arbeta med. Men viktigast är förstås att det gynnar våra kunder. Alla stora företag har en gång varit små, och eftersom en betydande del av ett företags tillväxt ofta sker innan börsnoteringen, är det kul att kunna underlätta investeringar i onoterade bolag.
Onoterade investeringar breddar spektrumet av investeringsmöjligheter
Risker: Med onoterade alternativa investeringar följer ett antal särskilda villkor och risker för investerarna. Fonden förutsätter bland annat att man har en lång investeringshorisont. Läs mer om investeringshorisont och risker på sidorna 10–14 i fondens broschyr och i fondens prospekt Inför en investering i fonden krävs rådgivning för att säkerställa att investeringen passar din investeringsprofil. Samtidigt måste du intyga att du är en välinformerad investerare och att du är medveten om och förstår riskerna i samband med en investering i fonden.
Onoterade investeringar breddar spektrumet av investeringsmöjligheter
Möjligheten att investera i bolag innan de börsnoteras och att sprida riskerna ännu bättre. Det blir möjligt när Danske Bank nu lanserar en fond för Private Equity och en för Private Credit till den svenska marknaden. Det är otroligt spännande att våra Private Banking-kunder får nya investeringsmöjligheter som kan öka avkastningen till samma risk, säger Mikael Gustafsson på Danske Bank.