Regeringen har nu presenterat sitt förslag för skattereduktion för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet: Skattereduktion för gåvor från juridiska personer till ideell verksamhet - Regeringen.se
Förslaget bygger på det delbetänkande som lämnades i slutet av 2024, en skillnad mot delbetänkandet är att den maximala skattereduktion som kan medges för gåvor föreslås öka från 60 000 kronor per år till 164 800 kronor per år.
I utredningen föreslogs en skattereduktion i två nivåer med en maximal reduktion på 60 000 kronor per år. (Läs om detta här: Nytt på skatteområdet - Juridiska personers gåvor till ideell verksamhet). Flera remissinstanser, såsom Cancerfonden och Karolinska Institutet, har föreslagit en höjning av beloppsgränser och procentsatser för att främja större gåvor. Skatteverket har påpekat att skattereduktionen bör motsvara den inkomstskatt som företag betalar.
Regeringen går på Skatteverkets linje avseende att skattereduktionen ska motsvara bolagsskattesatsen samtidigt som man höjer det maximala underlaget för reduktionen till 800 000 kronor per år. Med nuvarande bolagsskatt på 20,6% ger förslaget en skattereduktion på maximalt 164 800 kronor per år.
För att kvalificera för skattereduktionen måste gåvorna uppgå till minst 2 000 kronor vid varje gåvotillfälle. De måste också ges till organisationer som främjar social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning som är godkända av Skatteverket och som därmed är skyldiga att lämna kontrolluppgifter. Reduktionen begärs i inkomstdeklarationen.
En viktig aspekt av utredningens ursprungliga förslag var att gåvor som kvalificerar för skattereduktion inte skulle beskattas hos ägarna eller medlemmarna i den givande juridiska personen. Tidigare praxis från Högsta förvaltningsdomstolen har inneburit utdelningsbeskattning för delägare baserat på gåvans värde, vilket utredningen föreslog att ändra. I denna del följer regeringens förslag utredningens.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och gälla gåvor som lämnas efter den 31 december 2025.
Kontakta gärna din rådgivare hos Danske Bank för mer information och en diskussion kring hur detta kan passa in i din strategi för samhällsengagemang.
Viktig information
Innehållet
i denna artikel har agits fram av Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial
(“Banken”) som står under tillsyn av den danska tillsynsmyndigheten
Finanstilsynet och ska endast ses som information och utgöra underlag för
diskussioner. Informationen är således inte en rekommendation att utföra
transaktioner, affärer eller att ingå avtal.
Även om skäliga åtgärder vidtagits för att tillförsäkra att innehållet är riktigt och rättvisande och inte vilseledande, svarar Banken inte för innehållets riktighet eller för dess fullständighet. Banken påtar sig inget ansvar för förlust eller annan skada som uppkommer till följd av att mottagaren förlitat sig på innehållet. Banken påtar sig heller inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av någon information tillhandahållen från tredje part, som erhållits från källor som bedömts tillförlitliga, men som inte har verifierats av en oberoende part.