Kapitalbeskattning

  • För att utjämna resultatet av årets försäljningar av värdepapper kan du överväga att realisera eventuella vinster/förluster du har i din depå. Observera dock att alla vinster och förluster inte är fullt kvittningsbara mot varandra. En överföring till investeringssparkonto (ISK) behandlas skattemässigt som en försäljning.

  • Även vinster och förluster på fastigheter och bostadsrätter bör ingå i planeringen av kvittningar mot andra tillgångar inför årsskiftet. Har du underskott i inkomstslaget kapital kan du överväga att ta fram uppskov från tidigare försäljning av bostad eller aktier för att kunna utnyttja underskottet mot inkomst av kapital. Uppskoven återförs i deklarationen som du gör nästa år.

  • I år uppgår schablonintäkten på ISK till 3,62 procent, vilket innebär att skatten blir 1,086 procent av kapitalunderlaget för 2024. För 2025 kommer schablonintäkten beräknas utifrån statslåneräntan den 30 november i år vilket innebär att skatten kommer minska om statslåneräntan per detta datum ligger lägre än vid motsvarande tidpunkt 2023.

  • Regeringen har föreslagit en skattefri grundnivå för både ISK och kapitalförsäkringar. Förändringen väntas träda ikraft 1 januari 2025 och kommer då att leda till lägre skatt redan nästa år då sparande upp till 150 000 kr blir skattefritt (läs mer här).

  • Går du i tankar att avsluta sparande i kapitalförsäkring eller sparande på ISK är det skattemässigt mest fördelaktigt att avsluta före årsskiftet. Vill du byta sparform ställs du inför valet, viss dubbelbeskattning eller att under en period vara oinvesterad. Om du t.ex. avslutar en kapitalförsäkring under mellandagarna och öppnar ett ISK första dagarna i januari undviker du dubbelbeskattning till priset av värdeförändringen på investeringarna under samma period.

  • Om du har gemensamt betalningsansvar tillsammans med make/maka kan det löna sig att fördela räntorna mellan er för att få en mer fördelaktig beskattning. Makar med gemensamt betalningsansvar för lån kan fritt fördela ränteavdragen mellan sig.

  • Avseende räntor finns ett lagförslag från regeringen som innebär att ränteavdrag i framtiden endast ska kunna göras för ränteutgifter där lånet är kopplat till säkerhet i bostad, fordon, båt, skepp och luftfartyg, vissa noterade värdepapper, samt på lån som lämnats av pantbank. Det ska även vara möjligt att göra avdrag för ränta på lån för ny- till- och ombyggnation av fastighet där avsikten är att omvandla lånet till ett lån med säkerhet i fastigheten.

    Regeringen vill att de nya reglerna ska börja tillämpas på räntor som betalas efter 31 december i år och innebär att rätten till avdrag för räntor utan erforderlig säkerhet begränsas till 50 procent 2025 för att sedan tas bort helt 2026 (läs mer här). För dig som har lån utan säkerhet kan det vara bra att se över hur den begränsade rätten till avdrag för räntorna kommer att påverka din ekonomi.

  • Har du ett underskott i inkomstslaget kapital i din deklaration går det inte att spara underskottet till kommande år. Underskottet får dock användas som en skattereduktion, t.ex. genom att minska skatten på tjänsteinkomster. Upp till 100 000 kr får du en skattereduktion på 30 procent av underskottet. På underskott som överstiger 100 000 kr reduceras skattereduktionen till 21 procent.

Fåmansföretag

  • Är du delägare i ett fåmansaktiebolag och har kvalificerade andelar (blankett K10) är det bra att se över löneuttaget från bolaget före årsskiftet. Uppfylls inte det s.k. lönekravet kan du inte tillgodoräkna dig det lönebaserade utrymmet som är en del av det årliga gränsbeloppet som beskattas med 20 procent. Outnyttjat gränsbelopp kan användas till framtida utdelningar och kapitalvinster.

  • För att få tillgodoräkna dig det lönebaserade utrymmet krävs att du äger minst fyra procent av bolaget (kapitalandel). Det finns ingen närståenderegel vilket innebär att endast delägare som direkt uppfyller ägarkravet kommer att kunna tillgodoräkna sig sin del av löneunderlaget. Har du ett bolag som äger andelar i andra bolag bör du vara uppmärksam på att löner i dessa bolag endast får tas med i beräkningen av det lönebaserade utrymmet om ägarandelen är större än 50 procent. Finns det anställda i handelsbolag/kommanditbolag krävs att dessa bolag är direkt eller indirekt helägda.

  • För dig som har planer på att starta ett aktiebolag finns det en fördel att etablera det nya bolaget före årsskiftet eftersom det är den som äger aktierna vid årets ingång som får beräkna årets gränsbelopp. Äger du samtliga aktier i bolaget per den 1 januari 2025 får du ett gränsbelopp om 209 550 kr enligt förenklingsregeln. Om du äger kvalificerade andelar i flera fåmansbolag får du endast tillämpa förenklingsregeln i ett av bolagen.
  • Även för fåmansföretag förväntas förändringar av regelverket till följd av den utredning som presenterades tidigare i år (läs mer här). Ny lagstiftning väntas dock tidigast från 1 januari 2026. 

Enskild näringsverksamhet

  • Ska du avsluta en enskild näringsverksamhet kan det vara fördelaktigt att vänta till efter årsskiftet eftersom periodiserings- och expansionsfonder ska återföras när verksamheten upphör. Genom att vänta till efter årsskiftet får man ett års skattekredit.

  • Om du ska ge bort en näringsverksamhet, till exempel en skogsfastighet eller en hyresfastighet, är det oftast mest skatteffektivt att ge bort verksamheten den sista december. Givaren får då göra räntefördelning eller beräkna sparad fördelning för hela året och mottagaren kan göra räntefördelning och tillgodoräkna sig givarens sparade räntefördelning från den 1 januari efterföljande år.

Extra skatteinbetalning 

  • Har du t.ex. sålt värdepapper, fastighet eller bostadsrätt med vinst och du räknar med att få en kvarskatt kan du göra en extra skatteinbetalning. För att undvika kostnadsränta ska beräknad kvarskatt som överstiger 30 000 kr vara Skatteverket tillhanda senast den 13 februari 2025. Uppgår beräknad kvarskatt till högst 30 000 kr ska inbetalningen vara Skatteverket tillhanda senast den 3 maj 2025. 
  • Kostnadsräntan på skattekontot är för närvarande 3,75 procent och är inte avdragsgill. Intäktsräntan på innestående medel på skattekontot är för närvarande 1,6875 procent och är skattefri. Du som vill göra en extra skatteinbetalning till ditt skattekonto ska använda bankgiro 5050-1055. Du kan ta fram OCR-numret i Skatteverkets e-tjänst eller genom att beställa ett inbetalningskort.

Viktig information
Innehållet i denna artikel har tagits fram av Danske Bank, Danmark, Sverige filial (“Banken”) som står under tillsyn av den danska tillsynsmyndigheten Finanstilsynet och ska endast ses som information och utgöra underlag för diskussioner. Informationen är således inte en rekommendation att utföra transaktioner, affärer eller att ingå avtal.

Även om skäliga åtgärder vidtagits för att tillförsäkra att innehållet är riktigt och rättvisande och inte vilseledande, svarar Banken inte för innehållets riktighet eller för dess fullständighet. Banken påtar sig inget ansvar för förlust eller annan skada som uppkommer till följd av att mottagaren förlitat sig på innehållet. Banken påtar sig heller inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av någon information tillhandahållen från tredje part, som erhållits från källor som bedömts tillförlitliga, men som inte har verifierats av en oberoende part.