Nummer 2, 2022

Nyhetsbrevet Skog & Ekonomi

Trävarumarknaden står och väger när hemmasnickrandet faller

 Gör-Det-Självsektorn faller betänkligt i hela västvärlden när skruvdragaren byts mot resor och restaurangbesök. Trävarupriserna i svensk bygghandel har höjts med 60 % under det senaste året och konsumenterna håller i plånboken när priser, räntor och osäkerhet ökar. Den internationella trävarumarknaden står nu och väger på höga prisnivåer. Har träkonjunkturen vänt eller har vi ännu inte sett den fulla krigseffekten på marknaden? Läs mer i vår analys.

Kostnadsexplosion i svenskt skogsbruk   
Skogsbruket har oroats över de senaste tio årens ökade avverkningskostnader på 16 %. Då bör oron bli desto större för de senaste tolv månadernas kostnadsexplosion på 19 % för avverkning och 24 % för virkestransporter. Kostnader som riskerar äta upp effekten av de höjda virkespriserna. 

Rekordlåg direktavkastning på skogsmark – håller prisuppgången?
Efter kraftiga prisuppgångar på skogsmark hamnar ofta direktavkastningen under 1 %. Kommer skogsköparna att acceptera dessa låga nivåer när nu räntor och kostnader sticker iväg?

Läs det senaste numret av Skog & Ekonomi

Tävling!
Är du en duktig skogsanalytiker?

Vinn varsin lyxmiddag för två! Vi korar bästa kvinnliga och manliga analytiker!
Pröva din analytiska förmåga och lär dig mer om skogsmarknaden.

Till tävlingen

Prenumerera

Nyhetsbrevet Skog & Ekonomi ges ut 4 gånger om året och är riktat till skogsägande privatpersoner och till yrkesfolk i branschen. Vill du få dessa nyhetsbrev kostnadsfritt anmäl dig hos Prenumerationsservice.

Anmäl dig

Relaterat innehåll


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.