Släcka bräner är ett symptom på att något är sjukt

I fjärde månaden med ihållande högsommarvärme är det lätt att tappa sugen. Ett tufft läge kan likt en skogsbrand tippa över till något mycket svårare. Det är nu jag själv måste vara vaksam på hur mina medmänniskor mår. Det är nu jag skall ringa samtalet som inte tidigare blivit av.

Krönikan är skriven av Johan Freij.

Svåra tider kräver omtanke och gemenskap

Den vassa rökdoften sticker i näsan medan brandsprutans ljumma vatten rinner ned för mina underarmar. Knastertorr vitmossa frasar under stövlarna för varje steg jag tar utanför det vattenbegjutna området. Över den svarta, sorgtyngda skogen ger en gul halvmåne tillräckligt med ledljus när den speglas i den mörka skogstjärnen. Räddningens tjärn som lånar sitt vatten för att släcka och säkra den brand som härjade för ett dygn sedan mitt på Kynnefjäll, i nordligaste Bohuslän.

Då gick Bullarens lokala brandgrupp man och kvinna ur huse för att bekämpa den uppblossande skogsbranden som pyrt efter blixtnedslaget. Dessa vardagens, äkta superhjältar - som med enkla lövruskor och sina bara händer lyckades dämpa branden. En brand som var på väg att gå överstyr, innan räddningstjänsten hittade upp till denna avlägsna plats. En plats så nära men ändå så långt ifrån semestrande soldyrkare på Tanum strands After Beach och räkfrossor.

Vi är nu inne i fjärde månaden med ihållande högsommarvärme. Fjärde månaden! En unik vädersituation, ett symptom på att vårt jordklot har feberfrossa. Grundvattnet tryter, skogen brinner, skördarna torkar bort och vår boskap saknar foder. Under denna sommar har många skogliga livsgärningar brunnit upp och odlarmödor varit förgäves. Våra lantbrukare vet att detta bara är början på en mycket tuff period.

I dessa stunder är det lätt att tappa sugen, att motgångar samlas på hög och meningslöshetens otäcka trötthet sprider sig. Att i detta läge drabbas av handlingsförlamning är kanske det allra farligaste. Ett tufft läge kan likt en skogsbrand tippa över till något mycket svårare. Det är nu jag själv måste vara vaksam på hur mina medmänniskor mår. Det är nu jag skall ta en sväng förbi granngården med en kaffetermos, bara för att kolla läget. Det är nu jag skall ringa samtalet som inte tidigare blivit av.

Politiska beslut och statliga anslag för drabbade är nödvändigt. Att vi i finanssektorn förstår orsaken till problemen och att svenska handlare fokuserar på svenskt kött är lika angeläget. Men kanske allra viktigast är att landsbygdens folk sluts samman och utnyttjar den kraft för hjälp och stöttning som finns runt om i landet. Att likt Bullarens brandgrupp på Kynnefjäll förenas och sida vid sida bekämpa elementens krafter är ett bland många fantastiska exempel runt om i landet. Något vi skall höja upp och hylla. Något som inger hopp i denna situation.


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.