Förväntningens tid är här

Just i dessa tider så fylls våra sinnen av en oändlig mängd förväntningar. Allt det vi inte mäktat med under året skall hinnas med under en skälvande semestermånad. För att inte besvikelserna skall bli för stora försöker jag i år ta jag hjälp av den nöjde fiskarens filosofi.

Krönikan är skriven av Johan Freij.

I år skall jag läsa fyra böcker, hälsa på min syssling i Järna, bada i den avlägsna barndomsforsen, gå på festival med dotter Linnea, övningsköra med sonen August, fiska öring med dotter Ellen, umgås jättemycket med hustru Elisabeth, plocka hinkvis med kantareller, ta mor Mona på historisk sightseeing, göra svartvinbärssylt, röja i skogen, fixa några hektar dränering, osv. – Är det någon som känner igen sig?

I den tid då skymningen fylls av fläderblommans himmelska doft så fylls även våra sinnen av en oändlig mängd förväntningar. Allt det vi inte mäktat med under året skall, så som i ett mirakel, hinnas med under en skälvande månad. Det är inte bara förväntningarna på dig själv som är upp i det blå. Du har också förväntningar på dina nära och kära. Relationer skall blomma ut i ett färgsprakande crescendo, dåliga samveten skall dövas och alla skall umgås i gudomlig harmoni. För att inte tala om vädret som bara skall vara så där barndomsfint hela tiden. Till och med regnen förväntas vara ljumma och lätt strilande.

En nära vän sa till mig, - Jag gillar inte förväntningar, dom skapar bara besvikelser. Just då i stunden tyckte jag det var mycket klokt sagt. Jag nickade instämmande och tänkte på att bara leva i nuet. Efter en tids begrundan håller jag numer inte alls med. Förväntningar är faktiskt helt underbara. Förväntningen gör att jag får njuta i två faser. Dels i själva planeringen och längtan efter det som skall hända och sen i själva upplevelsen. - Ja i bästa fall, vill säga. Oftast blir det naturligtvis inte alls som man drömt om - men det är ju då det. Tänk då om du inte ens hade fått njuta av själva förväntan? Vilken förlust.

Nej, jag tror snarare att vi skall träna på att hantera situationen när något inte blev som förväntat. Att precis i stunden inse att detta var också väldigt bra. Här har vi kanske mycket att lära av jägaren och fiskaren. Finns den jägare som inte inför varje jakttillfälle förväntar sig ett fantastiskt drev eller att storoxen skall dyka upp? Något som i princip aldrig händer! Samtidigt har du väl inte träffat så många besvikna jägare som kommer hem, som vanligt tomhänta efter en regnig höstdag.

I fiskaren kan jag se när jag själv står där vid älven och känner masken eller flugan dansa ned för strömmen. Min förväntan är oändlig och tron på, ja till och med övertygelsen om det stora hugget finns ständigt närvarande. När jag sen strosar hem utan fisk efter att bara ha stått och sett älven flyta förbi så är jag ändå lycklig.

Nyckeln till en underbar sommar är inte en ständigt förstående fru/man, inte evigt entusiastiska barn eller välmenande släktingar inte ens ett fantastiskt väder. Nej nyckeln till sommaren utan stora besvikelser ligger sannolikt i fiskets filosofi. Njut i fulla drag av din förväntan. Råkar förväntningarna falla in så bevara dessa magiska stunder länge i ditt sinne. Blir det inte alls som förväntat så försök betrakta livet runtomkring likt älven som flyter framför dig. Den är vacker ändå, även utan det stora hugget.

Glad sommar.

Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.