En perfekt storm i skogen

Skogsägarnas situation i Norden är smått magisk. Både massa och trävarupriserna ligger på rekordnivåer. Är vi mitt i konjunkturstormens öga eller skall jag vänta och avverka? Skogen är en cyklisk sektor och konjunkturer varar inte för evigt, det enda man kan konstatera är att det är väldigt bra just nu.

Krönikan är skriven av Johan Freij.

En perfekt storm i skogen 

Uttrycket ”en perfekt storm” beskrivs som en extrem och ovanlig vädersituation som uppstår ur en kombination av metereologiska fenomen. Effekterna brukar vara förödande, vilket är raka motsatsen till den perfekta storm vi ser i skogen just nu. Hela skogsindustrin är inne i en period där allt samverkar. Likt en tornado drivs lönsamhet och priser rakt upp i skyn. Både sågverks- som fibersektorn upplever ett formidabelt högtryck, vilket sällan inträffar samtidigt.

 Vid årsskiftet passerade priset på långfibermassa tusendollarsnivån och nuvarande pris på 1029 USD/ton är faktiskt det högsta någonsin. Tusen dollar är en klassisk drömgräns. Den tangerades första gången 1996 och passeras under några veckor under 2011, men vid dessa tillfällen var kronkursen betydligt starkare än vad den är i dag.

Sågverkssektorn som inte vill vara sämre har haft en uppåtgående pristrend under hela 24 månader. Detta är ovanligt länge i en bransch med genomsnittliga uppgångsperioder på ca 1 ½ år. Håller trenden i sig fram till april så blir detta den längsta uppgången på trettio år.

Vilka faktorer samverkar då för att skapa detta stormens öga?  Viktigast är att världsekonomin går på raketbränsle med de rekordlåga räntorna. USA har piggnat till ordentligt, efter att ha slickat Finanskrisens sår och här betalas nu de högsta trävarupriserna någonsin. USA har varit världens, globala huvudmotor sedan 1930-talet men håller nu på att tappa ledartröjan till Kina. Jätten i öster visar en, nästintill omättlig hunger på råvaror. Massapriset dikteras i dag av Kina och under 2018 blir det sannolik vår tredje största trävarumarknad. För fyra år sedan var man inte ens med på topp-tio listan.

Om vi tittar på Norden så är skogsägarnas läge smått magiskt, när de tre största industriprojekten någonsin tuffar igång nästan samtidigt. Södras Värö, SCAs Östrand och Metsä Fibers Äänekoski med en gemensam investering om astronomiska 25 miljarder kronor ger naturligtvis ett kraftigt ökat vedbehov. Kampen om veden hårdnar alltmer. Detta blev oerhört tydligt när BillerudKorsnäs för några veckor sedan vinstvarnade för Q1 om 100 miljoner kronor beroende på vedbrist. I veckan höjde Södra virkespriserna för andra gången på drygt två månader och även Mellanskog drog till med ytterligare en prishöjning. Dessutom har virkespriserna på de klassiska marginalmarknaderna Västnorge och Baltikum ökat med hela 25 % under vintern.

Som skogsägare frågar du dig säkert om detta är det gyllene tillfället att avverka, eller om det blir ännu bättre framåt? Jag citerar då Eleanor Roosevelt som sa ”att göra förutsägelser är svårt, speciellt om framtiden”.  Det enda man säkert kan konstatera är att läget är väldigt bra just nu. Skogsindustrin är en klassiskt cyklisk bransch med kraftiga och snabba svängningar, som definitivt inte minskar med Kina som köpare.

Vad som kommer att bryta denna perfekta storm i skogen vet vi inte. Kanske blir det något så simpelt som en helt vanlig vårstorm, där skogen faller. Fånga därför ögonblicket innan det yr iväg, annars kan du bli blåst på konfekten.


Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.