Alternativa fakta i lögnens hemliga tjänst

Över världen sveper en våg av polarisering mellan stad och landsbygd, vilket inte minst syns inom skogen och naturvården. Konflikter flammar där distansen och främlingskapet blir bränsle. Här är samförståndets väg den enda möjliga, vilken kräver ökad förståelse för motparten med en diskussion på plats i den drabbades miljö

Vargen är utrotningshotad! Bombmurklan är vanlig! Nötkött är positivt för miljön!

Dessa tre påståenden kan vara både korrekta och direkt felaktiga. Det beror helt och hållet på i vilket sammanhang de framförs. Tolkningsutrymmet är stort och därmed möjligheten till konflikt.

När Donald Trump installerades som president den 19 januari hävdade vita huset att ceremonin var den mest välbesökta i historien. Amerikansk press kunde då enkelt dokumentera att detta inte stämde. Presidenten vidhöll dock ståndpunkten och preciserade dessutom antalet besökare. Frågan övergick då från en positiv överskattning till lögn. En lögn som blev historisk då kampanjledaren Kellyanne Conway myntade begreppet ”alternativa fakta”.

Man kan lätt skratta bort detta som löjeväckande när en uppenbar lögn formuleras om till något mindre otäckt än vad det är – en lögn. Jag hävdar dock att detta är en mycket farlig trend som garanterat påverkar oss alla. När världens mäktigaste man som då också har världens största ansvar ljuger – då kan väl jag också ljuga lite?

Lögnen liknar andra farliga beteenden som rasism och mobbing. Det är få av oss som själva anser att vi ägnar oss åt detta. Handen på hjärtat, är det någon av er läsare som definierar sig själv som lögnare, rasist eller mobbare? – Nej, jag trodde väl det! Våra värderingar ändras dock ständigt och när våra förebilder ljuger, mobbar eller fäller rasistiska kommentarer förflyttar vi vår egen gräns för vad som är okej.

Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.