Vad händer med ekonomin när du mister en anhörig?

Ett dödsfall utlöser mycket pappersarbete och påverkar naturligtvis även ekonomin. Här går vi igenom några av de saker som händer och som du behöver ta ställning till. 

  • 1. Efterlevande partner påverkas mest

    Den ekonomiska situationen som anhörig beror helt på vilket förhållande du har haft till den som avlidit. Allra mest påverkas du när en make eller maka går bort. Det kan till exempel vara en extra belastning i en svår tid att stå ensam kvar med ansvaret för ekonomin om du tidigare inte varit lika insatt som din partner. Det första steget du behöver ta är då att skaffa dig en ekonomisk överblick. Ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig.

  • 2. Vad händer med den avlidnes engagemang i Danske Bank?

    På sidan om dödsbo finner du som företrädare eller anhörig information om vad som händer med den avlidnes engagemang hos oss, vad som avslutas automatiskt och vad du behöver känna till eller ta beslut om.

    Läs mer om dödsbo

  • 3. Hur går en bouppteckning till?

    En bouppteckning innebär att du gör en förteckning över alla värdesaker, tillgångar och skulder som finns i dödsboet. Du kan anlita en jurist eller begravningsentreprenör eller så kan du göra den själv som privatperson. När bouppteckningen är gjord kan delägarna i dödsboet, d.v.s. de som har rätt att ärva, dela upp tillgångarna mellan sig. Normalt ska en bouppteckning lämnas till Skatteverket senast fyra månader efter dödsfallet men det går att ansöka om uppskov.

    Läs mer på skatteverket.se

  • 4. Hur ordnar man med begravningen?

    Efter dödsfallet har du en månad på sig att ordna begravningen så det är bra att kontakta en begravningsbyrå så snart som möjligt. De kan hjälpa till med allt det praktiska men du kan också välja att göra en del saker själv. 

    Kostnaderna för begravningen tas normalt ur dödsboet och alltså inte från de efterlevande. Om det saknas tillgångar i dödsboet kan man ansöka om bidrag från kommunen. Kostnader för gravplats, kremation, ceremonilokal, vissa transporter och lokal för visning av avliden är redan betalda genom begravningsavgiften.

  • 5. Livförsäkring och pension

    En livförsäkring kan vara till stor hjälp för de närmast anhöriga eftersom pengarna betalas ut omgående till den som är förmånstagare. Det gör det lättare att ge eventuella särkullbarn deras arv utan att till exempel behöva sälja bostaden först. Men livförsäkringen gäller inte hur länge som helst så kontrollera vad det står i villkoren. 

    Kontrollera också vilka pensioner den avlidna har haft och om det finns något efterlevandeskydd i dem.

    Se över pension och försäkringar

    Livförsäkring och efterlevandeskydd är ofta knutna till pensionssparandet. Om du gör en paus i premieinbetalningen kan det påverka vad försäkringarna omfattar. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller. Ta kontakt så hjälper vi dig med det.

    Boka Onlinemöte
  • 6. Vad händer med bostaden?

    För många blir bostaden en av de viktigaste ekonomiska frågorna att lösa när man mister en partner. Vill du och kan du bo kvar på längre sikt? Är det bättre att sälja eller säga upp kontraktet? Och när är i så fall bästa tiden för det? Eftersom boendekostnaden är den största utgiften i de flesta familjer är det också den post som ger störst effekt i budgeten om du drar ned kostnaden. Vi hjälper dig gärna med att reda ut vad som är fördelaktigast för dig.

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.