Swish Handel

Swish Handel

Swish Handel – ta betalt enkelt i webbutik och app

Med Swish Handel kan du erbjuda ett populärt betalsätt i webbutik och app. Allt din kund behöver är sin mobiltelefon och Swish-appen. Du får pengarna in på kontot direkt. Enkelt och smidigt både för dig och din kund.
 

Så här fungerar det

1. Kunden väljer Swish som betalsätt i webbutiken eller appen.
2. Från din webbutik eller app skickas en betalningsbegäran till din kunds Swish-app.
3. I Swish-appen visas namnet på ditt företag tillsammans med beloppet som ska betalas.
4. Kunden godkänner och signerar betalningen och får en bekräftelse.
5. Du får en kvittens och pengarna sätts direkt in på ditt konto.

Många fördelar med Swish Handel

  • Enkelt för din kund att betala
  • Pengarna på företagets konto omedelbart
  • Närmare 4 miljoner redan anslutna användare
 

 

  • Säker betalning - signering med mobilt BankID
  • Färre avbrutna köp vilket leder till högre avslutningsfrekvens
  • Möjlighet att göra återbetalning på hela eller delar av belopp vid retur eller reklamationer.

Kom igång med Swish Handel

​För att komma igång med Swish Handel kan du själv integrera Swish API* med hjälp av integrationsguiden som finns på www.getswish.se. Du kan också ta hjälp av en teknisk partner exempelvis betalväxel, för att få hjälp med inkoppling av Swish i din webbutik. På www.getswish.se kan du se en lista på några av de som för närvarande kan bistå med teknisk kompetens för integration av Swish API. En förutsättning för att erbjuda Swish som betalsätt är att du har tecknat avtal om tjänsten med banken.

Prata med din kontaktperson på Danske Bank eller ring Kundservice Företag på 0752 484930 för att få mer information och teckna avtal om Swish Handel.

 
Teknik och säkerhet
Swish Handel bygger på ett API som gör det möjligt att skicka meddelanden till Swish-systemet för att initiera en betalning eller en återbetalning.
Kommunikationen säkras av digitala certifikat som används för att identifiera företaget och kryptera de meddelanden som skickas till Swish API. Integration mot Swish API kan företaget välja att göra själv eller anlita en partner.
*Application Programming Interface (Systemgränssnitt)
 
Priser och villkor
Prata med din kontaktperson på Danske Bank eller ring Kundservice Företag på 0752-48 49 30 för mer information och prisuppgifter.
 

Frågor och svar

​Vad är Swish Handel?
Swish Handel gör det möjligt för handlare att erbjuda sina kunder ett smidigt och populärt betalsätt i webbutik och app (e- och m-handel). Betalningarna sätts omgående in på mottagarens konto oavsett veckodag, dygnet runt, året runt.

Hur fungerar tjänsten?
Anslutna handlare får ett unikt Swish-nummer som i sin tur är kopplat till deras betalkonto hos banken. Handlaren kopplar sedan upp sig mot Swish API (Application Programming Interface). I köpsituationen väljer konsumenten Swish som betalningsmetod i handlarens webbshop eller app, handlaren skickar en betalningsbegäran till konsumentens Swish-app via Swish API, och konsumenten använder sin Swish-app för att godkänna betalningen. När Swish-betalningen är genomförd får handlaren direkt en bekräftelse via API:et. Godkänd betalning sätts direkt in på kontot som är kopplat till Swish-numret.

Vem passar tjänsten för?
Tjänsten passar handlare som säljer varor eller tjänster till konsumenter via en webbshopp och eller app.

Kan jag använda Swish Handel i min fysiska butik?
Swish Handel är anpassat för e- och m-handel men det finns inga begränsningar för att den inte kan användas även i fysisk butik.

Hur mycket pengar kan kunden betala?
Bankerna och privatpersoner kan ha olika beloppsgränser beroende på vad varje bank har bestämt. Dock max 150 000 kronor.

Hur ser kunden att betalningen är genomförd?
När privatkunden har godkänt betalningen får hon/han direkt en bekräftelse i sin Swish-app om att betalningen genomförts. Betalningen sparas även i ”händelser” tillsammans med information om betalningen.

 

Får kunderna som betalat med Swish ett papperskvitto?
Kunden får en bekräftelse på betalningen i Swish-appen. Den motsvarar inte ett kvitto. Det är handlaren som lämnar kvitto för köpet.
 
Hur ser vi att kunden har betalat?
I Swish Handel skickar du en betalningsbegäran till konsumentens Swish-app via Swish API. När Swish-betalningen är genomförd kommer du att direkt få en bekräftelse via API:et.
Inbetalningarna via Swish kommer att synas på ditt kontoutdrag.

Hur snabbt kommer pengarna in på kontot?
I Swish sker transaktionerna i realtid, dygnet runt och sätts in direkt på ditt konto hos Danske Bank.

Går det att betala tillbaka pengarna med Swish, exempelvis vid returer?
Ja, det är möjligt att återbetala hela eller delar av en tidigare genomförd Swish-betalning via Swish API.
Vid återbetalningen kommer det bland annat kontrolleras att betalaren, som ska få tillbaks pengar, fortfarande har samma mobilnummer anslutet till Swish som vid den ursprungliga betalningen. Samt att det inte har gått mer är 12 månader sedan den ursprungliga betalningen.

Går det att ha flera Swish-nummer?
Ja.

Hur ansluter jag mitt företag till Swish Handel?
Prata med din kontaktperson på Danske Bank eller ring Kundservice Företag på 0752 484930 för att få mer information och teckna avtal om Swish Handel.

Kan jag ansluta mig till Swish Handel via annan part?
Nej, du måste alltid teckna avtal direkt med banken. Det är viktigt att det är företagets namn som visas för konsumenten när han eller hon ska utföra betalningen.
Det är en del av tryggheten med Swish, att man alltid vet vem man betalar till.

Kan jag gå via min betalväxel?
Så fort du har tecknat avtal om Swish Handel med Danske Bank och fått tillgång till Swish API samt säkerhetscertifikat så kan din betalväxel ta över själva inkopplingen. För att underlätta inkopplingen ytterligare kan du välja att ge fullmakt till någon på betalväxeln att hantera ditt säkerhetscertifikat.

Vilka tekniska krav ställs på mig som handlare?
Swish API bygger på standardiserade tekniker för e-handel: REST-API, digitala certifikat och TLS. Inga speciella produkter krävs.

 

Läs fler frågor och svar Läs färre frågor och svar