Tips inför sommaren

Sommaren är äntligen här. En tid för resor och återhämtning med familj och vänner men också ett bra tillfälle att blicka framåt och våga drömma om såväl stort som smått. När semesterlunken infunnit sig kan du få mer tid att se över både ditt och dina barns sparande. Och kanske även passa på att lära dina barn mer om pengar och sparande med enkla hjälpmedel. Här kan du läsa mer om detta och även få några tips inför sommarens resor.


Sommaren - en tid där små och stora drömmar föds

Semestern ska vara avkopplande och härlig och helst inte störas av tankar på kostnader och den svaga svenska kronan. Att buffert- och månadsspara är en god idé vilket också kan möjliggöra fler resor i höst, eller möjlighet att förverkliga andra små eller stora drömmar - allt det där som du verkligen vill göra någon gång i livet. Så se till att börja spara i god tid till förutsedda eller oförutsedda händelser.

Ett tillfälle att lära dina barn mer om pengar och sparande
När fler och fler betalningar sker med kort och många inte har kontanter på sig kan det vara svårare att på ett pedagogiskt sätt prata om pengar och ekonomi med sina barn. Ett enkelt sätt att förklara hur det fungerar med pengar och betalningar finns i vår nya enkla app Månadspengen från Danske Bank. Där kan alla barn från 8 års ålder få tillgång ett eget bankkonto, sparkonto och bankkort.

Många föräldrar ger fortfarande sina barn månads- eller veckopeng i kontanter. I appen Månadspengen kan istället föräldrarna enkelt föra över månads- eller veckopengen till barnets konto och barnet själv kan använda sitt bankkort. Appen är utformad för att passa barn redan från ungefär 8 år, och därför är också funktionerna i appen begränsade. Barnen kan föra pengar mellan sina två konton samt betala med sitt kort. För att få tillgång till Månadspengen måste föräldern vara kund hos Danske Bank. Föräldern beställer enkelt Månadspengen direkt i sin mobilbank, barnet får hem kort och kod och man kan då ladda ner appen. Månadspengen styrs sedan från föräldrarnas egen mobilbank hos Danske Bank. Föräldrarna kan välja att få meddelande när kortet används och bestämmer hur mycket barnen får flytta mellan sitt sparkonto och bankkonto. Skulle barnet tappa bort sitt kort kan föräldrarna på ett enkelt sätt spärra kortet i sin mobilbank. Och om man hittar kortet igen kan man lika enkelt ta bort spärren.

Säkerhet inför och under resan
När du bokar din semesterresa och ditt semesterboende är det bra att ha i åtanke att se till att boka via kända sajter och att betala minst hälften av din resa med ditt kredit- eller bankkort, eller via något av dina konton. Då ingår oftast en kompletterande reseförsäkring med skydd vid avbeställning, försening av allmänt färdmedel och bagage, olycksfall, självriskskydd och allrisk. Vid köp via nätet så är det generellt bra att bara använda webbplatser och sidor du litar på. Vissa webbläsare visar en grön markering eller en ikon av ett hänglås för att indikera säkerheten. För att öka säkerheten, använd helst bara din internetbank från hemmet eller din arbetsplats och ha i åtanke att en legitim verksamhet inte frågar efter lösenord eller annan känslig information via e-mail eller telefon.

När oturen är framme
Generellt bör du se till att bara ta med dig de kort du verkligen behöver, men gärna ett extra om du blir av med ett. Ha inte för mycket pengar på ditt kort i förhållande till vad du beräknar att spendera. För att förbygga kortbedrägerier kan du exempelvis regionspärra dina kort så att du själv kan välja var i världen som ditt kort ska kunna användas för tillfället. Du kan även välja om det ska vara möjligt att handla med ditt kort via internet eller inte.

Danske Bank önskar dig en säker, lugn och avkopplande sommar!

 

Läs mer om ditt erbjudande

Välj ditt TCO-förbund här:
Välj ditt förbund…
Finansförbundet
FTF
Försvarsförbundet
Journalistförbundet
Lärarförbundet
Polisförbundet
SLF
ST
Symf
TCO Centralorganisation
Teaterförbundet
TULL-KUST
Unionen
Vision
Vårdförbundet
Välj ditt förbund…

Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.