Vad många missar när de ska köpa bostad

Så kan du tänka kring din bolåneränta – detaljerna som många glömmer

Den som står inför en bostadsaffär har ofta järnkoll på kvadratmeterpriser och bolåneräntan. Men det finns fler faktorer som är minst lika viktiga att tänka på. Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson förklarar hur du kan tänka för att skapa bra förutsättningar i din ekonomi.

Den som står inför en bostadsaffär har ofta järnkoll på kvadratmeterpriser och bolåneräntan. Men det finns fler faktorer som är minst lika viktiga att tänka på. Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson förklarar hur du kan tänka för att skapa bra förutsättningar i din ekonomi.

Att köpa bostad är för de flesta den viktigaste investeringen i livet, och i debatten om bostadsmarknaden är det mycket fokus på bostadspriser och räntekostnader. Men Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson menar att vi borde fundera mer kring den totala boendekostnaden, och även reflektera över eventuella bostadsrättsavgifter, kostnader för underhåll samt amorteringar.

– Att ränteläget är lågt och kanske förblir så och vad ditt maximala låneutrymme beräknas till är inte tillräcklig information när du ska bestämma hur mycket du vill låna, säger Roger Josefsson.

Var uppmärksam
Han rekommenderar alla att vara uppmärksamma på hur stor skuld din eventuella bostadsrättsförening har och hur stora reparationsfonderna är.

– I en bostadsrättsförening är ni gemensamt betalningsskyldiga för skulden och skulle det bli ett fall i bostadspriser eller en kraftig ränteuppgång, kan det innebära att du får bära betydligt högre kostnader för ditt boende i ett läge när konjunkturen är svag och arbetslösheten är hög.

Se över sparandet
Roger Josefsson rekommenderar att man reder ut vad bostadsrättsföreningen har i lån per kvadratmeter och adderar det till vad du själv betalat per kvadratmeter. Har föreningen exempelvis lån på 30 000 per kvadratmeter och du betalat 70 000 per kvadratmeter betalade du egentligen 100 000 kronor per kvadratmeter.

Är det en äldre bostadsrättsförening med låga lån är det istället viktigt att fundera över vilka renoveringsbehov fastigheten har.

– En annan sak som många glömmer bort att fundera över är sparandet. Boendekostnadens andel av disponibelinkomsten har trendmässigt fallit under de senaste 20-30 åren. Men det maskerar att amorteringarna, som är ett sparande, har fallit till förmån för räntorna som är en ren kostnadspost. Så när du beslutar om hur stort lån du vill ta, se till att du har eller skapar buffertar genom sparande.

Långsiktigt erbjudande
Det är också viktigt att se över om inkomsterna kommer kunna bära boendekostnaderna även som pensionär, eller om ditt hushåll skulle förlora en inkomst. Många fackförbund erbjuder exempelvis sina medlemmar en inkomstförsäkring som är värdefull om du skulle stå utan arbete. Saco har dessutom gått in och förhandlat för alla sina medlemmar i de 23 förbund som ingår och därmed säkerställt att det finns ett långsiktigt erbjudande i Danske Bank.

Erbjudandet ger över 650 000 fackligt anslutna svenskar möjlighet att ta del av ett färdigförhandlat helhetserbjudande som bland annat innehåller en av marknadens lägsta bolåneräntor från 1,32 %, kontopaket med förmånlig medlemsrabatt, personlig rådgivning och fördelaktiga båt- och billån.

För att hitta ditt förbund besöker du Danske Banks hemsida. Väljer du att ta del av ditt förmånliga fackliga erbjudande så hjälper Danske Bank dig med flytten från din gamla bank.

 

Välj ditt förbund här och se efter vad erbjudandet kan innebära för just din ekonomi:

 

danskebank.se/saco

Faktaruta

Förra året tecknades ett ramavtal mellan Saco och Danske Bank som ger Sacoförbundens drygt 650 000 medlemmar konkurrenskraftiga villkor på bankens privatkundserbjudande. Erbjudandet omfattar bland annat en av marknadens lägsta bolåneräntor, kontopaket med förmånlig medlemsrabatt, personlig rådgivning och fördelaktiga bil- och båtlån

Få alla fördelar i dag.
Bli kund i Danske Bank.