Din ekonomi efter skilsmässan

När man befinner sig mitt i en känslomässig kris är det inte lätt att tänka på pengar. Men det finns mycket som du kan göra för att underlätta den ekonomiska delen av ditt liv efter en skilsmässa. 

  • 1.  Bli expert på din egen ekonomi

    Många tycker att det är jobbigt att plötsligt stå ensamma med ansvaret för ekonomin. Speciellt om man tidigare har överlåtit det till sin partner. Nu måste man lära sig att göra upp budget, betala räkningar och hålla koll på allt själv. Men en skilsmässa kan också ses som en ekonomisk nystart där du kan fatta nya beslut och ta ett nytt grepp om din ekonomi. 

    Första stegen på vägen mot en egen, välfungerande ekonomi är att aktivt ta ställning till hur du vill forma ditt framtida liv och vad det ställer för krav.

  • 2.  Budget

    Oftast innebär skilsmässan att man får mindre pengar att röra sig med. Desto viktigare blir det då att ha en budget att hålla sig till som ger en överblick. 

    En budget ska innehålla alla fasta utgifter för bostad, försäkringar och hushåll och alla fasta intäkter. Tänk på att också intäkterna kan förändras genom att du kanske blir berättigad till underhållsbidrag, bostadsbidrag eller andra sociala stöd.

    Läs mer på forsakringskassan.se

    Förutom nya fasta utgifter så kan det tillkomma en del engångsutgifter när du ska börja om. Barnen behöver till exempel ha sina rum och prylar på två ställen.

    Det är värt att ha i åtanke att månadskostnaderna kan förändras för ditt bolån vid skilsmässa.

  • 3.  Bostad

    Var ska du bo efter skilsmässan? Bostad är ett grundfundament i livet och det är svårt att gå vidare innan det har ordnat sig med en ny bas. För många tar det tid och det är vanligt att man hamnar i ett tillfälligt boende innan man hittar en permanent lösning. 

    Hur du ska bo är i högsta grad en ekonomisk fråga och även här är det viktigt med en budget. Med den i handen är det lättare att planera framåt och se vad du har råd med.

    Ska du köpa ny bostad?

    Med ett lånelöfte vet du på förhand hur mycket du kan låna.

    Ansök om lånelöfte

  • 4.  Försäkringar

    Om du övertar er gemensamma bostad finns förmodligen försäkringar som du också kan ta över. Men tänk på att premien baseras på antal personer i hushållet och alltså kan ha ändrats. Ta kontakt med försäkringsbolaget för att diskutera vad som gäller. 

    Glöm inte heller att ändra bilförsäkringen om den ena av er tar över bilen. 

    Livförsäkringar betalas oftast ut till den man är gift med. Ta ställning till om du vill ändra förmånstagare. Om ni har livförsäkringar med korsvis ägande måste ni överväga om ni ska behålla dem. 

    Tänk på att du nu blir extra sårbar om du av någon anledning inte kan arbeta längre. Det kan vara läge att se över om du behöver ett skydd om olyckan skulle drabba dig.

    Är du rätt försäkrad?

    Genom vårt samarbete med Trygg-Hansa får du som kund i Danske Bank tillgång till fördelaktiga sak- och personförsäkringar, och upp till 25 % rabatt när du samlar dina försäkringar.

    Läs mer om våra försäkringar
  • 5.  Pensioner

    Utgångspunkten är att alla gemensamma tillgångar ska delas lika vid en skilsmässa – alltså inte det som är enskild egendom. Men när det gäller pensionssparandet är huvudregeln att de privata pensionsförsäkringarna ska delas mellan parterna medan allmän pension och tjänstepension tillfaller den försäkrade.

    Visste du att...

    ... du kan knyta olika slags försäkringar till ditt pensionssparande så att du skyddar dig själv och dina efterlevande om något händer?

    Ta kontakt med oss så kan vi tillsammans planera för ditt framtida liv.

    Boka Onlinemöte
  • 6. Besparingar

    I samband med skilsmässan när ni inte länge är två som delar på utgifterna blir din ekonomi extra sårbar. Det är bra att försäkra sig om ett svängrum där man kan hantera plötsliga utgifter som till exempel om kylskåpet går sönder eller om barnen behöver nya skor. 

    Har du lagt upp en budget så ser du ganska snart om det finns utrymme att lägga undan pengar varje månad till oförutsedda utgifter. Annars kan du försöka skruva på enskilda budgetposter. Finns det något att dra in på? Det räcker med att kunna lägga undan 50 kronor i veckan för att komma upp i 7 800 kronor på tre år. Det ökar din trygghet och möjligheter att kunna göra något extra.

    Vill du börja spara?

    Det kan vara en god idé att spara ihop till en buffert för oförutsedda utgifter.

    Läs om våra olika sparformer
  • 7. Drömmar

    Oavsett om en skilsmässa är uppslitande eller smidig är den ett tillfälle att se över sitt liv, tänka framåt och fundera på hur man vill ha det. Vad drömmer du om och vad sätter du värde på i livet? Vill du bo i en småstad eller på landet? Sparar du för oförutsedda utgifter eller lånar du hellre? Vill du resa eller trivs du bäst hemma? Ta tillfället i akt att fundera över vad du verkligen vill. Sedan kan du undersöka vad som krävs rent ekonomiskt.

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.