Det perfekta bröllopet

Planera långt i förväg, prata om vilka förväntningar ni har – och tänk igenom finansieringen. Det är några av våra bästa tips för det perfekta bröllopet. Det finns många möjligheter att anpassa kostnaderna till er egen budget och se till att ni får ert drömbröllop till en kostnad ni klarar av.

  • 1.  Förväntningar

    Hur ser ditt drömbröllop ut – och är du säker på att din partner delar dina förväntningar? Det är inte ovanligt att ha lite olika syn på hur man vill ha det. Första steget till det perfekta bröllopet är därför att prata ihop sig och vara beredda på att kompromissa. 

    Är det en stillsam vigsel i den egna trädgården som gäller eller är ni inställda på extra allt med limousiner, bal på slottet och smekmånad på Mauritius? Och har ni bestämt vad kalaset får kosta? Börja med att få drömmen att gå ihop med budgeten.

    Är du ute efter mer utrymme i ekonomin?

    Det kan vara en god idé att spara ihop till en gemensam buffert.

    Läs om våra olika sparformer
  • 2.  Vad kostar det?

    Att gifta sig är i princip gratis. Det är allting runt omkring som kostar pengar. Festen, kläderna, ringarna, bröllopsresan och eventuella advokatkostnader om ni ska skriva äktenskapsförord eller något annat juridiskt pappersarbete. Ett genomsnittligt bröllop i Sverige kostar mellan 50 – 60 000 kronor. Men det finns många sätt att påverka kostnaderna. 

    De flesta väljer ändå att fira dagen ordentligt, speciellt om det är första giftermålet. Men nästan alla utgifter går att påverka och ett lyckat bröllop behöver inte handla om pris.

  • 3.  Bestäm tidigt ett datum

    Ett viktigt steg i de första förberedelserna är att bestämma en dag. Om ni har tänkt er en större fest så gäller det att vara ute i god tid. Chansen är då större att hitta en lämplig festlokal till ett bra pris och att de inbjudna gästerna kan planera sin närvaro. Populära kyrkor och vigsellokaler blir också snabbt fullbokade. En bra framförhållning minskar så klart också risken för sista-minuten-lösningar som lätt kan leda till besvikelser.

  • 4.  Gäster

    Antalet gäster avgör till stor del hur mycket bröllopet kommer att kosta. Men för många är det en svår avvägning att hålla gästlistan kort. Omgivningens förväntningar och familjetraditioner kan vara viktiga. Ska man bjuda alla vänner – och vilka släktingar ska få vara med? 

    Det är lätt gjort att det springer iväg. En noga planering med logiska gränsdragningar som går att motivera kan rädda både ekonomin och relationerna med släkt och vänner.

  • 5.  Festlokal

    Det är ju en fråga om tycke och smak vad som kan vara en bra inramning för en bröllopsfest eller mottagning. Men ett är säkert – det är ofta dyrt att hyra och man måste vara ute i god tid. Om ni inte vill ha festen i privat miljö är det en god idé att tidigt börja titta runt, besöka lämpliga lokaler och ta in offerter innan ni bestämmer er. 

    Det finns uthyrare som kräver att man också beställer mat och dryck från dem. En del vill också ha ersättning per öppnad flaska om ni själva köper in dryck.

  • 6. Mat och dryck

    Kuvertkostnaden kan snabbt bli er största budgetpost. Om ni vill hålla nere kostnaderna krävs överväganden. Behöver ni ha en sittande middag eller räcker det med en mottagning? Kan ni dela upp gästerna så att bara några följer med på middagen? Hur ska ni göra med dryck – fri bar hela kvällen kan bli dyrt medan ett knytkalas kan kapa kostnaderna rejält.

  • 7. Bröllopskläder och accessoarer

    Bröllopskläder till båda parter. Blommor och proffsfotograf. Morgongåva. Listan över allt som hör till kan bli avskräckande lång – men skriv den i alla fall. Sedan kan ni gå igenom och välja det som verkligen skulle skapa just ert perfekta bröllop. Kompromisser kan vara nödvändiga för att kostnaderna inte ska skena men det kan också vara så att ni upptäcker att allt faktiskt inte behövs.

    Gör en bröllopsbudget

    Med en budget får ni bättre koll på alla kostnader och på vad ert bröllop kan kosta totalt. På nätet finns olika mallar att ladda ner för att skapa en budget och komma igång med er planering.

  • 8. Bröllopsgåvor

    Har ni tänkt på vad ni önskar er och hur mycket ni vill styra gästernas val av present? Det finns brudpar som väljer att önska sig ekonomiska eller praktiska bidrag till festen eller bröllopsresan i stället för paket. Andra skriver utförliga listor så att de bara får precis de gåvor som behövs och kommer till användning. Det här kan vara ett känsligt ämne men värt att diskutera om man inte vill stå där med fyra brödrostar eller tre såssnipor.

  • 9. Bröllopsresan

    Cykelsemester eller lyxkryssning? Det är inte alla som bryr sig om att åka på bröllopsresa och gör man det kan den självklart se ut precis hur som helst. Vad ni än bestämmer er för så ta upp den eventuella kostnaden för resa och försäkring i budgeten.

  • 10. Hitta pengarna som behövs

    När ni vet hur ni vill ha ert bröllop och vad det får kosta är det dags att ordna finansieringen. I en del familjer står föräldrarna för hela eller delar av kalaset. Annars är det eget sparande som gäller – antingen slakta spargrisen eller börja spara nu. En möjlighet är också att låna till delar av kostnaden. 

    Vi hjälper er gärna med att få budgeten att räcka. En rådgivare i banken kan också berätta mer om vad det innebär för ekonomin att ni nu blir ett äkta par.

    Har du stora drömmar?

    Vill du resa, flytta, var mer tillsammans med familjen – eller bygga ditt eget hus? Se om din dröm kan bli verklighet.

    Välkommen att kontakta en av våra rådgivare.
    Boka möte

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.