Så ger du barnen en bra start

När ett barn flyttar hemifrån är det en stor omställning för både barn och föräldrar. Det är mycket värt om du som förälder kan hjälpa till och underlätta den nya självständigheten – också ekonomiskt. Ju tidigare du börjar med att prata om ekonomi, desto bättre. 

  • 1. Börja tidigt med att prata om pengar

    Ju tidigare du börjar prata pengar och ekonomi med ett barn, desto större blir möjligheten att de lär sig ta ansvar och planera själva. Sedan måste man självklart lägga sig på en nivå som passar barnets ålder och mognad. Låt barnet spara ihop själv till något och vara med när ni handlar. Och sätt kostnaden för till exempel en ny mobil i relation till månadspengen eller något annat inom barnets referensramar. Det är exempel på hur du kan skapa förståelse för pengarnas värde

    En del barn får bankkort med pinkod och internetbank så tidigt som i 13-årsåldern. Det är ett utmärkt tillfälle att ta upp hur man sköter sin vardagsekonomi och planerar vad pengarna ska räcka till. När sedan den tiden kommer då det är dags att flytta hemifrån faller det sig naturligt att sitta ned och lägga upp en hushållsbudget.

  • 2. Hur mycket ska du lägga dig i?

    Hur mycket du ska styra ditt barns sätt att hantera pengar vet du bäst själv. En del barn är ansvarsfulla redan tidigt medan andra är mer sorglösa i sin inställning till pengar. Hör ditt barn till den senare gruppen kan det vara bra att hålla ett öga på vad som händer. Var också beredd att hjälpa till med till exempel deklarationer, restskatt och jämkning, hyreskontrakt och annat som är viktigt att det blir rätt.

    Visste du att…

    Svenska ungdomar flyttar hemifrån när de är i snitt 19,6 år. Det är yngst i hela EU. Våra grannar danskarna väntar tills de är 21 år och i hela EU är genomsnittsåldern 26,1 år.

    Källa: Eurostat, 2015

  • 3. Bostad är oftast den största kostnaden 

    Första steget till att flytta hemifrån är att hitta någonstans att bo. Vad har ditt barn råd med? Nu har ni en god anledning att sitta ned tillsammans och lägga upp en tydlig budget. Glöm inte att ta med hemförsäkring som ger ett brett skydd om något skulle hända.

    Om ni behöver en bostad i storstadsregionerna och de stora universitetsstäderna kan det bli dyrt. Det kan underlätta om ni tidigt ställt barnet i olika bostadsköer men inte ens då är det säkert att ni kan hitta något till ett rimligt pris. De föräldrar som har möjlighet väljer ofta att köpa en bostadsrätt som barnet sedan får hyra eller betala räntan för. En investering som är värd att räkna på eftersom den i längden kan visa sig vara mer ekonomiskt fördelaktigt än många hyreslösningar.

    Glöm inte hemförsäkringen

    Danske Bank erbjuder hemförsäkring i samarbete med Trygg-Hansa. Samla dina försäkringar och få upp till 25 % rabatt.

    Läs mer om hemförsäkring
  • 4. Möbler och annan utrustning

    En del barn börjar tidigt med att spara ihop saker som de vill ta med när de flyttar hemifrån. Andra börjar med två tomma händer och måste låna ihop eller köpa det som behövs. Om ditt barn är med på det kan det vara läge att ni tillsammans sitter ned och pratar igenom vad som kan vara bra att ha när man ska sköta sitt eget hushåll. Och vad det kan kosta.

  • 5. Flytten

    Ett flyttlass kan vara en lånad bil och några kompisar som hjälper till att bära mot en pizza och några öl. Det kan också vara en stor flyttbil med professionell hjälp. Hur långt det sedan är till den nya bostaden påverkar naturligtvis också priset.

    I samband med flytten kan det tillkomma engångskostnader för deposition, förskottshyra och annat. Om ditt barn inte har bosparat kanske du behöver gå in och stötta. Kanske behöver lägenheten också renoveras? En del bostadsrättsföreningar har ett underhållskonto för reparationer. Finns inte det eller om inte hyresvärden står för renoveringen tillkommer utgifterna för spackel, färg och annan som kan behövas.

  • 6. Hjälpa till med löpande utgifter

    Är det okej att hjälpa till med de löpande kostnaderna eller förstör man resan mot ett eget självständigt liv? En del föräldrar ser inget fel med att vara generösa med ekonomisk stöttning under en övergångsperiod. Andra tycker att det är att göra barnen en björntjänst. 

    Vill du hjälpa till men är orolig för att ditt barn inte får ta eget ansvar finns det ju alltid annat du kan göra. Bidra med matlådor eller hjälpa till med att hålla kolla på ekonomin utan att för den skull ta över ansvaret för uppgiften.

  • 7. Ekonomisk hjälp som lån eller gåva

    Om du vill hjälpa till ekonomiskt genom att låna ut pengar är det bra att skriva en revers. Speciellt om det finns fler barn. Det gäller även om du planerar att efterskänka skulden senare. En revers ska innehålla information om långivare, låntagare och lånebelopp och när skuldbeloppet senast ska vara återbetalat. Vill du ha ränta ska det också stå. Avsluta med datum och namnteckning. På nätet kan du hitta färdiga reversmallar. 

    Eftersom gåvoskatten är avskaffad kan du också välja att låna ut pengar räntefritt till ditt barn utan skattekonsekvenser. Detsamma gäller om du vill ge pengarna i gåva.

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.