Så kommer du igång med att placera

Har du möjlighet att avvara pengar under en kortare eller längre period finns det en hel del saker du kan göra för att få chans till en bra tillväxt. Ju längre sikt du kan spara på desto bättre utfall kan du oftast förvänta dig. 

  • 1. Skaffa dig en överblick över din ekonomi

    För att ta reda på om det överhuvudtaget finns utrymme att investera pengar är det framför allt två saker du ska titta på – dina skulder och din pension. 

    Ofta är det värt att betala av dyra lån innan du börjar investera, t.ex. sms-lån, konsumtionslån och kanske billån. Det är inte alltid fallet för bolån och studielån. Det är också viktigt att titta på om du sparar tillräckligt till din pension.

    En pension är också en investering med den skillnaden att det dröjer många år innan du kan använda dina sparade pengar. I gengäld har pensionssparande andra fördelar.

    Investera i Danske Banks fonder

    På Danske Invest kan du läsa mer om våra fonders innehåll, fördelning och avkastning.

    Till Danske Invest
  • 2. Bestäm dig för vilken risk du är beredd att ta

    Om du kommer fram till att du har möjlighet att investera pengar är nästa steg att ta fram en investeringsprofil. 

    Tillsammans med din bank- eller placeringsrådgivare går du igenom hur robust din ekonomi är – hur mycket du får över varje månad, vad du äger och hur mycket skulder du har. Vi ser också över vilken inställning du har till risk och när du ska använda pengarna.

    Ju längre fram i tiden som du behöver använda pengarna, desto större variationer kan du klara av. Och då kan du också ta en större risk.

    Eller få en digital rekommendation av vår sparrobot June!

    Visste du att...

    Lagen ställer höga krav på hur bankerna ska råda sina kunder om placeringar. Om banken kommer med personliga rekommendationer, måste rådgivaren alltid börja med att göra en investeringsprofil tillsammans med kunden.

  • 3. Ett konkret förslag

    När din investeringsprofil är på plats får du en konkret rekommendation av oss. Den bygger på hur aktiv du vill vara – kommer du själv att ta hand om dina placeringar eller ska banken göra det? Vi utgår också från hur du vill utforma dina placeringar och sprida riskerna. Vilka typer av värdepapper ska du välja – och inom vilka länder och branscher? 

    Utifrån rekommendationen kan du sedan bestämma hur du vill komma igång med dina placeringar.

    Det kan du göra själv

    Om du vill lära dig mer om placeringar hittar du information och analyser på vår nyhetsportal Nextconomy.

    Läs mer på nextconomy.se

  • 4. Följ alltid upp dina placeringar

    Ju mer aktiv du själv har tänkt att vara i att hitta bra placeringar, desto mer måste du följa upp dem för att se till att de fortfarande har rätt sammansättning. Ändrar du investeringsprofilen därför att du exempelvis behöver pengarna tidigare än du tänkt är det också bra att se över det totala sparandet.

    Väljer du att investera själv behöver du vara mycket aktiv och påläst. Hur mycket arbete det handlar om beror på hur stor erfarenhet och hur mycket information du har – och vilken typ av placeringar som du vill göra.

    Placeringar

    Utan avdragsrätt för privat pensionssparande blir det extra viktigt att se över sitt befintliga sparande – vi hjälper dig.

    Läs mer om placeringar

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.