Arbetslös? Så här räddar du ekonomin

Hamnar du i en situation där pengarna tryter är det viktigt att snabbt anpassa ekonomin efter vad du har råd med. Här är några tips om vad du kan göra.

  • 1. Spara medan du kan

    Har du uppsägningstid med full lön så är det en bra idé att börja lägga undan pengar direkt. Då skjuter du mer drastiska åtgärder på framtiden.

    Börja spara

    Att ha en buffert för oförutsedda utgifter är en stor trygghet och även små summor blir stora på sikt.

    Läs mer om våra sparkonton
  • 2. Sänk de fasta kostnaderna

    Låga fasta utgifter är det mest självklara sättet att få pengarna att räcka längre. Vad kan du klara dig utan – är det gymkort, städhjälp, kabel-tv, tidningar eller streamingtjänster? Kanske kan du ersätta några av de saker du verkligen vill ha med billigare alternativ?

    Vi hjälper dig

    Använd oss på banken om du blir uppsagd. Du behöver inte sitta ensam med budgeten. Vi kanske rent av kan se möjligheter som du inte tänkt på själv? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig.

    Kontakta oss
  • 3. Har du några onödiga utgifter?

    Se över dina löpande utgifter och rannsaka dig själv om det finns något där som du kan klara dig utan. Det kan handla om att dra ned på färdigmat och laga mat från grunden med billigare råvaror, dricka kaffet hemma, avstå från att gå på krogen, sluta köpa chips, kakor och läsk. Och så klart att avstå från att spontanshoppa saker som inte behövs.

  • 4. Hej då till bilen

    Ja, det är drastiskt att sälja bilen. Men det är väldigt effektivt eftersom det gör att du kan frigöra ganska mycket pengar till annat. Har ni två bilar i hushållet kanske det inte heller blir lika kännbart. 

    Prova att räkna på vad det skulle kosta dig att ta en taxi, hyra bil eller låna de gånger du verkligen behöver en bil. Oftast är den kostnaden betydligt lägre än att ha en egen bil – till och med om du räknar in kostnaden för att skaffa alternativ som cykel eller moped att använda i vardagslag. 

    Bor du på ett ställe som kräver att du har tillgång till en egen bil kan du i stället räkna på om du kanske kan byta till en mindre kostsam modell.

  • 5. Sparar du pengar?

    Brukar du löpande lägga undan pengar i ett sparande som är till ny bostad, semester eller barnen kan du göra en paus. Men gör det som en sista åtgärd när du redan noga gått igenom dina utgifter. Kan du fortsätta spara är det bra men se det då som att du sparar till oförutsedda utgifter i stället.

    Se över pension och försäkringar

    Livförsäkring och efterlevandeskydd är ofta knutna till pensionssparandet. Om du gör en paus i premieinbetalningen kan det påverka vad försäkringarna omfattar. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller. Ta kontakt så hjälper vi dig med det.

    Boka ett möte
  • 6. Kan din partner gå upp i tid?

    Jobbar en av er deltid och har tagit mer ansvar för hemmet kan det vara läge att ändra på det. Kanske kan din partner gå upp i arbetstid, jobba på tider som ger mer betalt, ta betald övertid i stället för ledigt eller på annat sätt öka intäkterna om du avlastar mer på hemmaplan? 

  • 7. Se över dina amorteringar

    Om det drar ut på tiden och du inte fått en ny anställning samtidigt som ekonomin blir alltmer ansträngd kan du se om det går att förlänga amorteringsperioderna på eventuella lån eller diskutera med banken om det går att göra ett amorteringsuppehåll. Din bankrådgivare hjälper dig att lägga upp en plan.

Relaterat innehåll


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.